Collectieve verzekering voor BES-inwoners

minister-klink-door-jan-de-leeuw-medicalfactsDe inwoners van Bonaire, Saba en St. Eustatius (de BES-eilanden) zijn vanaf 1 januari 2011 collectief verzekerd tegen ziektekosten. Dat zei minister Klink gisteren op Curaçao na overleg met zijn Antilliaanse ambtsgenote Leeflang.Het verzekeringspakket voor de BES-bewoners komt overeen met het Nederlandse pakket (AWBZ en de ziektekostenverzekering).

De staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de Antillen wijzigen per 1 januari 2011. Dan krijgen de BES-eilanden een gemeentelijke status binnen het Koninkrijk. Daardoor gaan verschillende verantwoordelijkheden over van de Antilliaanse naar de Nederlandse overheid. Ook is een programma opgezet om de volksgezondheidsituatie op de eilanden te verbeteren.

Volgens Klink zijn 2009 en 2010 ‘actiejaren’, waarbij de grootste urgentie ligt bij de plannen voor nieuwbouw en vernieuwing van de ziekenhuizen en verpleeghuizen op de drie eilanden. ‘Als deze projecten zijn afgerond, is het zorgniveau echt hoger dan nu. Met de uitvoering van de projecten is een bedrag gemoeid van 66 miljoen Antilliaanse guldens oftewel 30 miljoen euro. Ook werken er dan, eind 2011, 150 mensen meer in de zorg dan nu’, aldus de minister.

Hij benadrukte dat hij er aan hecht bij de verbetering van de zorg op de BES-eilanden samen op te trekken met de regering van de Antillen. ‘Ik zal er alles aan doen er voor te zorgen dat het een symphonie wordt en geen kakafonie.’

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen