Huisarts moet zelfmoordgedachten bespreken met depressieve patiënten

Array

depressie1Depressie is een van de grootste risicofactoren voor suïcide. Huisartsen behandelen en verwijzen patienten met depressie adequaat, maar zouden vaker het initiatief moeten nemen om over suïcidale gedachten te praten. Zo’n gesprek drijft niet tot zelfmoord en kan bevrijdend werken, betogen onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap. Per jaar overlijden ongeveer 1000 mannen en 500 vrouwen door zelfmoord en doen ongeveer 90.000 mensen een zelfmoordpoging. In de maand voorafgaand aan de suïcide of suïcidepoging heeft ruim de helft van de patienten nog contact gehad met de huisarts. Terugkijkend was in ongeveer een kwart van de gevallen de zelfmoord of zelfmoordpoging te verwachten. Maar tijdens alle contacten over de depressieve klachten voerde de huisarts slechts met 7% van de patienten die zelfmoord pleegden een gesprek over suïcidale gedachten. NIVEL-projectleider, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “Het goede nieuws is dat het totale aantal zelfmoordpogingen en zelfmoorden in de loop der jaren voortdurend is afgenomen. Ons onderzoek laat zien dat dit mogelijk in de toekomst nog verder kan verminderen.” Slapeloosheid en apathie

Van de patienten die zelfmoord pleegden of een poging ondernamen was gemiddeld 60% onder behandeling bij de huisarts voor depressie. Depressieve suïcidale patienten hebben vaak meerdere klachten zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, apathie, relatieproblemen en zelfmoordgedachten. De onderzoekers keken voor welke klachten patienten de huisarts bezochten die tussen 1984 en 2007 zelfmoord pleegden of een poging daartoe ondernamen. Sinds 1979 zijn deze data verzameld door de Peilstations van de Continue Morbiditeitsregistratie van het NIVEL.

 

CMR

De Continue Morbiditeit Registratie (CMR) Peilstations vormen een representatieve groep van 61 Nederlandse huisartsen in 45 praktijken. Hun patientenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970.

 

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen