Scenario’s grieppandemie, bedrijven nemen maatregelen

griepHet Nederlandse bedrijfsleven maakt zich op voor de gevolgen van de naderende griepgolf. De komende maanden worden enkele duizenden patienten verwacht en in de herfst misschien wel een veelvoud. Dat is niet veel meer dan tijdens de seizoensgriep, maar het Mexico-virus heeft het vooral gemunt op jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar, de leeftijdsgroep die van groot belang is voor de Nederlandse economie.

De ministers Ter Horst en Klink hebben in 2008 twee scenario’s laten uitwerken over de gevolgen van een wereldwijde uitbraak (pandemie) van een nieuw griepvirus. In het ene scenario zijn de medische en maatschappelijke gevolgen mild, in het andere ernstig. De scenario’s zijn bedoeld om voorbereidingen te treffen voor de medische en maatschappelijke gevolgen. In beide scenario’s worden in Nederland vijf miljoen mensen ziek, zo’n dertig procent van de bevolking.

In het milde scenario overlijden in Nederland 5.000 mensen als gevolg van de pandemische griep. De duur van de griepgolf is ongeveer twintig weken, met een piek rond de tiende week. Op dat moment zijn er 700.000 mensen ziek en komen er elke dag 100.000 nieuwe zieken bij. In de piek blijven er 700.000 tot 1,6 miljoen mensen thuis; niet alleen zieken, maar ook mensen die thuis moeten blijven om zieken te verzorgen, of die thuis blijven omdat ze bang zijn buitenshuis besmet te worden.
In de berekeningen voor het ernstige scenario is ervoor gekozen het effect van antivirale middelen en andere maatregelen weg te laten. Dit leidt tot een korter durende griepgolf (tien weken) met een veel hogere piek. Er overlijden in dit scenario in Nederland ongeveer 80.000 mensen, en tijdens de piek blijven 1,6 tot 4,8 miljoen mensen thuis.

Het grootste probleem voor bedrijven is de uitval van personeel. Tot 30 procent van de mensen wordt ziek bij een grote uitbraak. Daarnaast blijven veel mensen thuis om voor anderen te zorgen, of omdat ze bang zijn besmet te raken. In bedrijven zijn de voorbereidingen al getroffen voor het geval de griep hard toeslaat. Overal staan tissues, mondkapjes en handschoenen klaar. Ook vragen werkgevers het personeel extra goed op de hygiene te letten, zoals handenwassen. Op het werk, maar ook thuis. En bedrijven hebben Tamiflu op voorraad genomen. Een kuur met antivirale middelen kan, bij correct gebruik van deze virusremmers kan de ernst van de ziekte beperkt worden en de ziekteduur korter worden.

Eerder zijn nationaal en regionaal draaiboeken gemaakt ter voorbereiding op een grieppandemie.
Verder zijn verschillende maatregelen mogelijk om het risico van besmetting te voorkomen, zoals hygienische maatregelen en het terugbrengen van sociale contacten (evenementen afgelasten, scholen sluiten, zieken isoleren).
Bedrijven, diensten en overheden kunnen zich voorbereiden op de maatschappelijke gevolgen van een grieppandemie, bijvoorbeeld op het thuisblijven van werknemers waardoor cruciale processen onder druk komen te staan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen