Inwendige radiotherapie voor levertumoren een stap dichterbij

Array

microsphere2De langetermijnoverleving van patienten met kwaadaardige tumoren in de lever die niet chirurgisch kunnen worden verwijderd is laag. Een mogelijk effectieve therapie voor deze patientengroep is inwendige bestraling met zeer kleine bolletjes, zogenaamde ‘microsferen’, beladen met een radioactieve stof, holmium-166. Deze microsferen worden via een catheter, die ingebracht is in de leverslagader, ingespoten en lopen vervolgens vast in kleine bloedvaatjes rond en in de tumoren die ze dan bestralen.

Maarten Vente beschrijft in zijn proefschrift studies waarin de holmium-166 microsferen uitgebreid zijn getest. Hij presenteert hierin onder meer de effecten van de activering van deze deeltjes in de kernreactor en dierstudies waarin de toxiciteit werd getest. Vente concludeert dat deze holmium-166 microsferen, na activering in de kernreactor, van constante kwaliteit zijn en dat de behandeling met dit preparaat niet leidt tot bijverschijnselen. Binnenkort zal een studie starten waarin de veiligheid en de werkzaamheid van deze holmium-166 microsferen bij patienten met leverkanker worden onderzocht.

09-07-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Maarten Vente, Geneeskunde Proefschrift: Preclinical studies on holmium-166 poly(L-lactic acid) microspheres for hepatic arterial radioembolization Promotor 1: Prof.dr. P.P. van Rijk Copromotor 1: Dr. A.D. van het Schip Copromotor 2: Dr. J.F.W. Nijsen

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen