Alle gebruikers NovoPen® en FlexPen® moeten alert zijn op vervalste naaldjes

pennenVervalste naaldjes niet alleen voor insulinepennen maar voor alle toepassingen NovoPen® en FlexPen®.
Novo Nordisk B.V. en de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwen insulinegebruikers, diabeteszorgverleners en apothekers voor nagemaakte NovoFine® naalden die in Nederland zijn aangetroffen. De betreffende naalden zijn niet geproduceerd door Novo Nordisk en voldoen niet aan de strenge kwaliteitseisen die Novo Nordisk stelt aan haar naalden.De naalden worden gebruikt in combinatie met de insulinetoedieningssystemen van de NovoPen® en FlexPen® reeks van Novo Nordisk.

De nagemaakte NovoFine naalden zijn 31G x 6 mm lang, zitten in een Engelstalige verpakking en hebben als batchnummer 08J02S en als vervaldatum 08/2013.

Vanaf 1 november 2008 zijn de volgende insulines beschikbaar in de nieuwe generatie FlexPen®:

Medio februari 2009 zullen ook Insulatard®, NovoMix® 50 en NovoMix® 70 beschikbaar komen in de nieuwe generatie FlexPen®

NovoPen® 4 is een navulbare insulinepen en is de opvolger van de bekende NovoPen® 3. NovoPen® 4  wordt gebruikt met 3 ml Penfill® patronen, gevuld met NovoRapid®, Actrapid®, Levemir®, Insulatard®, NovoMix® 30 of Mixtard® insuline en is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met NovoFine® naalden.

Hoe zijn de valse naaldjes te herkennen?

  1. Batchnummer 08J02S, vervaldatum 08/2013
  2. Engelstalige verpakking
  3. Ontbreken van een lijn onder het CE nummer op de verpakking
  4. Aanwezigheid van transparante lijm waar de naald bevestigd is op het kunststof
  5. Door de inferieure kwaliteit van de nagemaakte naald past deze niet goed op de schroefdraad van het insulinetoedieningssysteem.
  6. Er zit een kleefsticker op het doosje en dat is ongebruikelijk.

Klik hier voor foto’s van de originele en nagemaakte NovoFine 31G x 6 mm naald en de verpakking.

Risico’s
De naalden brengen het volgende risico met zich mee: De naald kan afbreken, de namaaknaald past niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem waardoor de insuline niet goed kan worden toegediend en de steriliteit kan niet worden gewaarborgd waardoor er mogelijk ongemak, irritatie en ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan.

De IGZ heeft de Europese lidstaten geïnformeerd en zal de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) informeren.

Wat te doen bij nagemaakte NovoFine naalden

Bij twijfel aan de echtheid van NovoFine adviseren Novo Nordisk B.V. en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, gebruikers contact op te nemen met hun leverancier (bijvoorbeeld de apotheek of de medische speciaal zaak) of contact op te nemen met Novo Nordisk B.V., afdeling Informatie & Service op 0172-449600 of [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Alle gebruikers NovoPen® en FlexPen® moeten alert zijn op vervalste naaldjes"

  1. Mediq had natuurlijk argwanend moeten worden toen ze een partij goedkoper konden krijgen. Maar nee, een buitenkansje om extra winst te maken!

  2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Uit zeer betrouwbare bron hebben we reeds begrepen dat de partij naaldjes alleen via Mediq Diabetes is verspreid, niet via de groothandel. Daarnaast blijkt dat IGZ zich ineens veel fermer opstelt dan ze in eerste instantie aan Mediq opstelde.

    IGZ zou tegen Mediq gezegd hebben dat ze goed gehandeld hebben en dat de fout weliswaar vermijdbaar is maar niet verwijtbaar, dat bleek uit een persbericht op zaterdag, echter, nu stelt men zich heel naders op, niet erg consistent!

  3. Aangezien ik type 1 heb en deze naalden al mijn leven lang gebruik, wil ik graag melden dat een dermate genomen risico door Mediq echt betreurenswaardig is.

    De naalden zijn namelijk ook niet steriel. Er is niet traceerbaar of deze naalden bijvoorbeeld al vaker gebruikt zijn?! Eventuele kansen op hepatitis en HIV zijn dus aanwezig. Ik hoop ten zeerste dat dergelijke gevolgen van onsteriele naalden in dit geval zullen uitblijven. Zeker omdat de diabetespatiënten op deze situatie geen invloed hebben gehad en hun lot willens en wetens zullen moeten ondergaan….. Spijtig.

Comments are closed.

Recente artikelen