Griepvaccin 200 miljoen duurder dan ingeschat

0
284

vaccinatieMinister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil niet ingaan op de kosten van de 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep die hij heeft besteld. Een Nederlandse krant meldde zaterdag dat volgens deskundigen met de order een bedrag van 200 tot 250 miljoen euro is gemoeid, veel meer dan de schatting van Klink van enkele tientallen miljoenen euro’s. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) heeft vrijdag namens de minister van Volksgezondheid (VWS) de contracten getekend met GSK en Novartis. Het ministerie bevestigt dat contracten zijn getekend, de woordvoerster van VWS wil geen producentnamen noemen. Daarnaast wil ze niets kwijt over het aanschafbedrag. Beide bedrijven bevestigen de opdracht.

Klink wil zich echter niet over getallen uitlaten. “Voor zover ik dat zal doen, zal het in de Kamer zijn”, zei hij zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. De reden voor zijn zwijgzaamheid is gelegen in de contracten die zijn gesloten met de bedrijven die de vaccins gaan leveren, zei Klink. De informatie daarin is vertrouwelijk, verklaarde de bewindsman.