IGZ wil de Westerpark Farma Group graag vervolgen

Array

igzIGZ wil de Westerpark Farma Group graag vervolgen. De Westerpark Farma Group heeft tenminste ̩̩n partij van de naaldjes gekocht. Dat gebeurde in Maleisie. De Maleisische leverancier van Westerpark Farma zou de naaldjes zelf in Iran hebben gekocht. Westerpark Farma Group is een eenmansbedrijfje uit Amsterdam. Het bedrijfje heeft 192.000 naaldjes in Nederland afgezet, 500.000 in Engeland en 1,38 miljoen in Polen. Van de 200.000 uitgezette naaldjes Р2.000 verpakkingen van 100 elk Рis ruim driekwart onderschept en teruggehaald. Er zijn nog circa 300 verpakkingen zoek. Het is maar zeer de vraag of de tussenhandelaar vervolgd kan worden voor het kopen en verkopen van namaakproducten. De Nederlandse wet verbiedt het kopen en doorverkopen van dit soort naaldjes niet. De Europese regels evenmin. Namaak zelf is wel strafbaar, dat is een economisch delict.

Volgens de IGZ weet een tussenhandelaar, die koopt van schimmige partijen die niet zelf de producent zijn, dat hij bezig is over de rug van patienten geld te verdienen. Hetzelfde geldt voor de groothandel die via een schimmig eenmansbedrijfje een produkt betrekt dat anders altijd wordt ingekocht bij de producent. IGZ maakt zich zorgen over het opduiken van imitatieproducten bij farmaceutische groothandel en apotheken. Het is niet uit te sluiten dat er meer op de markt gaan komen. Dat er ergens in de wereld een fabriekje staat dat namaaknaaldjes maakt, betekent dat er een afzetmarkt is. Op de website Alibaba hebben we een profiel van Westerpark Farma Group terug gevonden. Op deze site worden, op weinig professionele wijze, medisch produkten verkocht.

In Engeland zijn vrijwel alle naaldjes van de partij van 500.000 intussen teruggehaald. In Polen vermoedelijk nog niets van de 1,3 miljoen naalden die daar uit deze partij met nummer 08JO2S zijn verspreid.

De IGZ maakt zich zorgen over het opduiken in het reguliere circuit – de farmaceutische groothandel en de apotheken – van imitatieproducten. Het is niet uit te sluiten dat er meer op de markt gaan komen. Dat er ergens in de wereld een fabriekje staat dat namaaknaaldjes maakt, betekent dat er een afzetmarkt is.

In ieder geval is nu wel duidelijk, dat de huidige richtlijnen voor kwaliteitscontrole onvoldoende bieden om namaakproducten eruit te halen. Tot op heden zijn wij in Nederland nog niet geconfronteerd met namaak van medische middelen zoals injectienaalden. De partij namaaknaaldjes is door Mediq van de Westerpark Farma Group gekocht en in de magazijnen van Mediq beland van waar de distributie heeft plaatsgevonden. Kennelijk scant Mediq de produkcten die haar magazijnen in en uit gaan niet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen