Visie, missie en passie

albertaVisie, missie en passie waaien over vanuit Canadese zorg
De regering van de Canadese Provincie Alberta heeft een langetermijnvisie opgesteld voor de gezondheidszorg, die gaat tot het jaar 2020. Het stuk heet Vision 2020. Het kwam uit in december 2008 en telt 28 pagina’s. Het is verdeeld in vijf hoofdstukken die gaan over
1. het bieden van de juiste zorg op de juiste plaats en op het juiste moment
2. het verbeteren van de toegang tot de zorg in plattelandsgebieden
3. het aansluiten van de totale formatie van arbeidskrachten aan de vraag       naar:
4. het verbeteren van de coördinatie en continuïteit van zorg en
5. het versterken van preventie en gezondheidsbevordering.

Een van de middelen om de vijf doelen te behalen is het afschaffen van negen regionale besturen en drie voor oncologische zorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Zie hierover verder het volgende bericht. De regering heeft de nota voorbereid in tal van gesprekken en met een grote enquête onder professionals.
Diverse nieuwe beleidsstukken kwamen sinds december 2008 uit om de geformuleerde doelen te implementeren.

De nota Vision 2020 nam een centrale plaats in tijdens een studiereis van 31 Nederlandse en Zwitserse ervaren professionals, zorgonderzoekers en zorgmanagers naar de miljoenensteden Calgary en Edmonton in de provincie Alberta. Die reis vond plaats van 13 tot en met 20 juni en stond onder leiding van ondergetekende. Vele Canadese sprekers tijdens de reis spraken met passie over Vision2020. Zij wilden graag hun deel van de visie uitvoeren. Het was niet zo maar een nota van de regering: het was hún missie.

Het enthousiasme van de Canadese gastheren en -vrouwen sloeg over op de Nederlandse groep. Wat zouden ook wij graag een overheidsvisie krijgen waarin inhoud, bekostiging, structurering van de zorg voor het jaar 2020 centraal staan. De nota vindt u op www.health.alberta.ca. De PPP’s van de meeste inleiders -circa acht per dag- treft u binnenkort aan op www.integratedcare.eu
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen