RIVM: Start campagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’

Array

etenIn het rapport ‘Jaaroverzicht voedselinfecties 2008’ worden de meldingen van voedselinfecties gepresenteerd en vergeleken met de jaren daarvoor. Het aantal meldingen van consumenten bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nam af, van 621 in 2007 naar 585 in het afgelopen jaar. Het aantal betrokken zieken bleef vrijwel gelijk (1713) en ook het aantal meldingen van artsen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bleef in 2008 gelijk: 44 uitbraken werden gemeld.

De registraties door VWA en IGZ liggen aanzienlijk lager dan het werkelijke voorkomen, dat wordt geschat op 300.000 tot 750.000 gevallen per jaar. Lang niet alle voedselinfecties worden gemeld. Dit betekent dat blijvende aandacht voor voedselveiligheid is vereist bij overheid, producenten, leveranciers, bereiders van voedsel en bij consumenten.

Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken dat besmet is met een virus of bacterie. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben.

Wat je moet weten, om veilig te eten!
In de zomer komen voedselinfecties vaker voor. Door hogere temperaturen groeien ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op hygiene voor en tijdens het bereiden van eten. Daarom hebben RIVM, GGD’en en andere organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de informatiecampagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’ samengesteld. Met onder andere folders en posters worden mensen geattendeerd op goede hygiene voor en tijdens het bereiden van een maaltijd.

Hoe voorkom je voedselinfecties
Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacterien en virussen. Deze krijg je binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. U kunt een voedselinfectie eenvoudig voorkomen. De belangrijkste tips zijn:

Schoonhouden –Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacterien en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel gaat en natuurlijk na toiletbezoek.

Scheiden– Tijdens het koken kunnen bacterien en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.

Bewaren– Bij lage temperaturen kunnen bacterien en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades bij barbecueen gekoeld.

Verhitten– Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacterien en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.

Meer informatie over voedselinfecties is te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl/infectieziekten) of bij de regionale GGD. Via Postbus 51 en de RIVM-website kunnen folders en posters besteld worden.

Bron: RIVM

Recente artikelen