Wetenschappers isoleren Q-koorts-bacterie Coxiella burnetii

Array

q-koorts-bacterieOnderzoekers van de Universiteit Wageningen zijn er in geslaagd om de Q-koorts-bacterie te isoleren. Dit is een grote stap in het onderzoek naar de bestrijding van de ziekte, want hierdoor kan de bacterie onderzocht worden en komt een beter vaccin ook dichterbij.  Met de bacterie in handen is het ook mogelijk om straks een beter antibioticum te maken. Zodat mensen die toch nog Q-koorts krijgen minder klachter hebben.

De huidige behandeling gebeurt meestal met antibiotica gedurende 2 tot 3 weken. Alleen dit is geen specifiek antioticum. Gebruikte antibiotica zijn Chinolonen,(zoals Ciprofloxacine en Ofloxacine), Tetracycline, Macroliden en eventueel ook Doxycycline, Chlooramfenicol, en Hydroxychloroquine. De behandeling van de chronische vorm kan tot vier jaar duren waarbij de antibiotica Doxycycline en Hydroxychloroquine worden gebruikt.

Q-koorts is een zoönose en wordt veroorzaakt door de intracellulair levende, gram negatieve bacterie Coxiella burnetii. De bacterie kan lang buiten de gastheer in leven blijven. De ziekte komt over de hele wereld voor. De bacterie kreeg in datzelfde jaar de Latijnse naam Coxiella burnetii. Tegenwoordig wordt de bacterie niet meer tot de Rickettsia gerekend. Schapen en geiten zijn de belangrijkste bron van besmetting voor de mens. Maar ook andere dieren zoals runderen, honden, katten, teken, konijnen, duiven en andere vogels kunnen besmet zijn.

Mensen krijgen de ziekte meestal door het inademen van in de lucht gekomen fijnstof, dat met de bacterie is besmet. Maar ook door het eten of drinken van rauwmelkse producten.

Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten. De NOS had vanavond een item over de isolatie van de q-koorts bacterie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen