Eierstokkanker blijft vooralsnog moeilijk behandelbaar

Array

eierstokkankerRijksuniversiteit Groningen
Molecular markers in epithelial ovarian cancer: paving the way to innovative therapies

Datum: 21 december 2009
Promotie: mw. P. de Graeff, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Molecular markers in epithelial ovarian cancer: paving the way to innovative therapies
Promotor(s): prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. H. Hollema
Faculteit: Medische Wetenschappen

Eierstokkanker is de vijfde oorzaak van kankergerelateerde sterfte van vrouwen in Europa. De ziekte stelt relatief weinig voor, maar wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Bovendien zijn bestaande therapieen (veelal een combinatie van het chirurgisch verwijderen van de tumor en chemotherapie) nog weinig doeltreffend.

Promovenda Pauline de Graeff bevestigt eerder onderzoek, waaruit blijkt dat eierstokkanker niet één tumor is, maar bestaat uit verschillende subtypen, die elk hun eigen screenings- en behandelingsmethoden behoeven. De Graeff toont aan dat de aanwezigheid van de eiwitten p53, HER-2/neu en EGFR, waarvan eerder gedacht werd dat ze de prognose van patienten met eierstokkanker konden voorspellen, niet gerelateerd is aan het ziektebeloop. De Graeff vond echter ook enkele intracellulaire routes die wel geassocieerd zijn met de prognose en die interessant zouden kunnen zijn als doelwit voor therapie (de IGF-1R/IR en proteasoom route). Of dit daadwerkelijk zo is, wordt momenteel in preklinisch onderzoek met kankercellijnen uitgezocht.

Pauline de Graeff (Leiden, 1981) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Gynaecologische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. De Graeff werkt momenteel als arts in verpleeghuis de Horst te Emmen; in januari begint ze met haar opleiding tot internist in het UMCG.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen