Leiden partner in zorginnovatieplatform

Array

medical-deltaLeiden partner in zorginnovatieplatform Medical Delta

Aandachtsgebieden: Patient en zorg, Research

Vanaf 24 juni werkt de gemeente Leiden officieel samen met Medical Delta, het Zuid-Hollandse samenwerkingsverband op het snijvlak van zorg en wetenschap. De vergrijzing stelt de zorg voor ten minste twee grote uitdagingen: een toenemende zorgvraag en een afname aan arbeidskrachten. Ook in de regio Leiden en omgeving. Door intensief samen te werken aan medische en technologische zorginnovatie gaat de gemeente Leiden de uitdaging aan om voor al haar inwoners zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Vanaf woensdag 24 juni verbindt zij zich daarom met de gemeenten Rotterdam en Delft en de provincie Zuid-Holland officieel aan Medical Delta, waarin sinds 2006 naast drie universiteiten ook twee academische ziekenhuizen samenwerken.

Sinds 2006 werken zorgprofessionals en (technische) wetenschappers binnen Medical Delta samen aan het creeren van een innovatief zorgklimaat. Partners zijn de Technische Universiteit Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Erasmus Medisch Centrum, de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Door zorgprofessionals, wetenschap, overheid, bedrijfsleven én consument vanaf heden beter aan elkaar te verbinden, komen nieuwe mogelijkheden voor diagnose, behandeling en verzorging van patienten voorhanden.

De missie van Medical Delta is het stimuleren van onderzoek en de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe medische technologieen. Doel: verhoging kwaliteit en effectiviteit van de gezondheidszorg en stimulering van de daarmee samenhangende economische kansen in de Randstad. Nu én in de toekomst. Waar gaan de partners van Medical Delta actief mee aan de slag?

* Aantrekken en behouden van voldoende en goed opgeleide arbeidskrachten binnen de zorg;

* Ondersteunen van start-ups, voortkomende uit de kennisuitstellingen van Medical Delta, bij de ontwikkeling van nieuwe producten en services op het gebied van preventie, diagnose en behandeling en stimuleren deze zich blijvend te vestigen in de Medical Delta-regio;

* Bevorderen van de vestiging van kennisinstituten, researchprogramma’s en onderzoeksfaciliteiten;
* Ontwikkeling van een aantrekkelijk ondernemers- en investeringsklimaat voor (inter)nationale bedrijven die onderzoek of investeringen doen in de diverse gebieden binnen de zorg;
* Opzetten van `living labs’ waarin bedrijven, kennisinstellingen, overheden én gebruikers gezamenlijk nieuwe producten, diensten en zorgmodellen ontwikkelen voor met name zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking.

Leidraad bij de concrete samenwerking tussen de Medical Delta-partners is de overtuiging dat samenwerking en synergie tussen techniek en zorg essentieel zijn om voldoende slagkracht en een (inter)nationale concurrentiepositie binnen de zorg te verwerven. De ondertekening van de samenwerkingsverklaring op 24 juni markeert een volgende stap in de concrete samenwerking binnen Medical Delta.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen