Ruim 40.000 jongeren deden chlamydiatest

Array

chlamydiaRuim 40.000 jongeren deden chlamydiatest in eerste screeningsronde

De resultaten van de eerste chlamydia-screeningsronde worden aanstaande maandag gepresenteerd op het ISSTDR, het internationale soa-congres in Londen. In totaal hebben 41.029 jongeren van 16 tot en met 29 jaar in Amsterdam, Rotterdam en de regio Zuid-Limburg een chlamydiatest laten doen. Er zijn 1733 chlamydia-infecties opgespoord. De meeste infecties komen voor onder jongeren onder de 20 jaar: 7,3% versus 3,8% onder de groep jongeren van 20 jaar of ouder. Van de meisjes onder de 20 die deelnemen, heeft zelfs 8% chlamydia. De screening is binnen Europa uniek vanwege het feit dat alle jongeren in de deelnemende regio’s jaarlijks worden uitgenodigd.

Resultaten eerste ronde
In de eerste screeningsronde werden 300.000 jongeren uitgenodigd deel te nemen. Ruim 52.000 jongeren vroegen een testpakket aan. Bijna 80% van deze groep (41.029 jongeren) deed uiteindelijk mee aan de eerste ronde. Bezien over de totale groep van aangeschreven jongeren ontstaat het volgende beeld: 21% van uitgenodigde vrouwen en 10% van alle mannen stuurde een monster in. Autochtone jongeren deden relatief het vaakst mee (20%), gevolgd door Antilliaanse/Arubaanse jongeren (17%). Van alle deelnemers had 4,2% chlamydia. Na 6 maanden kreeg deze groep geïnfecteerden een nieuwe test aangeboden, waarbij 9,2% opnieuw chlamydia had! Vrouwen hebben vaker een positieve uitslag dan mannen: 4,4% versus 3.8%.

Resultaten Rotterdam
Van de ruim 107.000 uitgenodigde jongeren hebben 16.114 Rotterdamse jongeren in de eerste screeningsronde een chlamydiatest gedaan (15%). Er zijn 815 infecties opgespoord (5.1%). Dit percentage is conform de verwachting op basis van eerdere onderzoeken. Het percentage gevonden infecties bij jongeren onder de 20 jaar is iets hoger dan landelijk: 8,6%. Bij de meisjes onder de 20 jaar was dit percentage 9,9%. Ook in Rotterdam deden autochtone jongeren het vaakst mee (19,4%) gevolgd door Antilliaanse/Arubaanse jongeren (16,7%) en Surinaamse jongeren (13,4%).

Belang van de screening
Het is belangrijk om herhaaldelijk op chlamydia te testen omdat de kans om geïnfecteerd te worden binnen de groep 16 tot en met 29 jarigen groot is. Chlamydia is de meest voorkomende, door bacterie veroorzaakte, soa in Nederland. Circa de helft van de mannen en 70% van de vrouwen merkt de chlamydia-infectie niet op. Daardoor kan zo’n infectie bij onbeschermde seks zich snel verspreiden. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Chlamydia kan gemakkelijk worden behandeld zodat deze complicaties worden voorkomen. Tijdige behandeling voorkomt ook verdere verspreiding.

Hoe werkt het?
Soa Aids Nederland coördineert de screening die wordt uitgevoerd door de GGD Amsterdam, de GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zuid Limburg. De screening bestaat uit twee rondes, wat betekent dat in deze regio’s 300.000 jongeren van 16 tot en met 29 jaar twee keer uitgenodigd worden voor een chlamydiatest. De eerste ronde startte in april 2008 en is inmiddels afgerond. De tweede ronde is in maart 2009 van start gegaan. Uitgenodigde jongeren kunnen via www.chlamydiatest.nl het testpakket aanvragen en de uitslag van de test bekijken. In geval van een positieve test kunnen ze een verwijsbrief uitprinten voor behandeling door de huisarts en eventuele ex-partners aanmelden voor een chlamydiatest. Het ministerie van VWS besluit op basis van de uitkomsten van het evaluatieonderzoek door het RIVM over een eventuele landelijke screening. ZonMw financiert het project.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen