Zorgbestuurder persoonlijk aansprakelijk voor wanbeleid

Array

zorgmanagerBestuurders van zorginstellingen en leden van de raden van toezicht worden straks persoonlijk aansprakelijk voor wanbeleid in hun organisatie.  Het kabinet stemde vrijdag over een wetsvoorstel van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker om dat te regelen. De bewindslieden willen zo harder optreden tegen bestuurders die verantwoordelijk zijn voor wantoestanden in zorginstellingen.Falende bestuurders in de zorg zullen voortaan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.Een gouden handdruk bij vertrek kunnen ze vergeten. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen kunnen in de toekomst in principe gewoon failliet gaan.

Hiertoe zal het kabinet vandaag op voorstel van minister Klink (CDA) van Volksgezondheid en zijn staatssecretaris Bussemaker (PvdA) besluiten. De bewindslieden reageren op recente schandalen in de zorg, zoals het faillissement van thuiszorgorganisatie Meavita en de IJsselmeerziekenhuizen, of het verlies van 34 miljoen door vastgoedtransacties bij gehandicapteninstelling Philadelphia.

Het bestuur van zorginstellingen moet worden geprofessionaliseerd, stellen Klink en Bussemaker. Bestuurders van zorginstellingen moeten dreigende financiele problemen op tijd melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook problemen met de kwaliteit van de zorg en veiligheidsrisico’s moeten via een early warning-systeem worden gemeld.

Aansprakelijk
Als bestuurders nalatig zijn, worden ze aansprakelijk gesteld. Ook het functioneren van de leden van de raad van toezicht wordt ‘toetsbaar’. Het aantal functies dat leden van zo’n raad mogen hebben, moet worden beperkt.

De beloning van toezichthouders en bestuurders wordt beperkt. De directeuren en toezichthouders zelf bepleitten onlangs een maximum van 247 duizend euro, maar dit bedrag nemen Klink en Bussemaker niet over. Zij willen de beloning in de zorg ‘verbinden’ aan normbedragen voor beloningen in overheidsfuncties.

Clientenraden en andere belanghebbenden kunnen straks sneller een enquêteprocedure starten bij het gerechtshof in Amsterdam. Formeel is die mogelijkheid er al, maar in de praktijk blokkeren interne afspraken bij zorginstellingen vaak een onderzoek.

Verantwoordelijk
Binnen directies moet één bestuurder verantwoordelijk worden voor de kwaliteit van de zorg, net als één bestuurslid verantwoordelijk is voor de financien. Medisch specialisten moeten aan deze bestuurder verantwoording afleggen over de kwaliteit van hun werk. Nu onttrekken specialisten zich vaak aan de verantwoordingsplicht. Specialisten leggen momenteel alleen aan elkaar verantwoording af, niet aan derden. In dit verband wordt wel gesproken over een conspiracy of silence.

Bij Philadelphia was CDA-topper Elco Brinkman de afgelopen jaren voorzitter van de raad van toezicht. VVD-coryfee Loek Hermans had die rol bij Meavita. Zij hebben ieder ruim dertig functies. Bij Meavita vertrok de topman met ruim vier ton, bij Philadelphia liepen de vertrekpremies op tot ruim drie ton. Onder het voorgestelde nieuwe regime zouden zij waarschijnlijk allen voor de rechter moeten verschijnen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen