750 SEH -artsen nodig

Array

spoedarts750 SEH -artsen nodig in Nederlandse ziekenhuizen

Spoedeisende Hulp (SEH-)artsen komen al vele jaren voor in landen als de USA, het Verenigd Koninkrijk en Australie. In Nederland werken er thans 120. Jaarlijks komen er van de opleidingen vijftig SEH-artsen beschikbaar. In totaal zijn er volgens het Capaciteitsorgaan 750 van deze artsen nodig, zeg maar circa acht per ziekenhuis met een SEH. Er is thans dus een tekort van 630 artsen. Met een instroom van vijftig artsen per jaar is dit tekort weggewerkt over bijna dertien jaar.

Deze informatie verschafte Pieter van Driel op 24 juni aan een gezelschap van zestig ervaren Brabantse SEH-professionals en hun managers. Van Driel werkt als SEH-arts in het Elisabeth Ziekenhuis (EZ) en het Tweestedenziekenhuis te Tilburg. Hij hield zijn voordracht in het EZ, nadat ondergetekende een algemene schets van de toekomst van de spoedzorg had gegeven. Wekelijks staan dezer maanden tal van advertenties in MC waarin wordt gevraagd naar SEH-artsen.

Van Driel merkte op dat het jaarlijkse aantal  jonge  SEH-artsen omhoog kan indien moederspecialismen als chirurgie en interne geneeskunde meer stageplaatsen voor SEH-artsen in opleiding beschikbaar stellen. Ondergetekende bepleitte om ook eens te adverteren in Engeland en Duitsland waar SEH-artsen voldoende aanwezig zijn.

De schaarste, positie en betekenis van SEH-artsen komt uitvoerig aan bod op het negende nationale spoedzorgcongres dat op vrijdag 18 september plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. Wilt u in één dag op de hoogte raken van recente ontwikkelingen bij SEH-artsen en in tal van andere spoedzorg-aspecten? Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl ,  klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Noot redactie: Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen