Albert Heijn verkoopt aan zestienminners inderdaad geen alcohol

Array

jongeren-en-alcoholVoor het eerst in vier jaar heeft Albert Heijn geen alcohol verkocht aan veertienjarigen, tijdens een test door leerlingen van de middelbare school, Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke (WP) te Bilthoven. Het is een traditie, dat eens per jaar  derdeklassers van veertien jaar, alcohol en tabak proberen te kopen bij Bilthovense supermarkten. Zij maken daarvan geluids- en beeldopnamen met verborgen mobieltjes.

Voor het eerst in vier jaar lukte de aankoop niet bij Albert Heijn. De poging vond tweemaal plaats. De andere supermarkten verkochten nog steeds met alle gemak alcohol en tabak aan de veertienjarigen. Toen de leerlingen de flessen likeur en de rookwaren terugbrachten en hun geld terugvroegen, hadden de caissières als verweer dat ze niet wisten van verkoopverboden aan veertienjarigen. Ze waren volgens eigen zeggen niet geïnstrueerd.

Al deze feiten vertelden de betrokken derdeklassers op 25 juni aan honderd leeftijdgenoten  tijdens een studieochtend op het UMC Utrecht. AGIS RvB lid Marjolein Verstappen, schoolleider Marijn Backer en ondergetekende gaven commentaar op tal van Power Point presentaties van de kinderen.

Wat mij ieder jaar opvalt is de liefde waarmee de veertienjarigen filmpjes maken en elkaar onderwijzen over gezondheidsonderwerpen zoals alcoholgebruik, (niet-) bewegen, overgewicht, anorexia, verkeerde voeding, veilig vrijen, spelletjesverslaving en drugsgebruik. Er werd op die 25e  juni verschrikkelijk veel gelachen om de humor en de heldere adviezen.

Intussen loopt de alcoholconsumptie significant terug onder de zestienminners op de WP. Want zo’n ochtend op 25 juni is niet alleen cabaret. Peer education met humor bevordert gezond gedrag. En daar gaat het om. Alle documentatie over het gezondheidsonderwijs op de WP vind u op www.wpkeesboeke.nl  doorklikken op gezondmaaktslim.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen