Implementatie toolkit drugs- en alcoholbeleid

Array

alcoholdrugsEr is een toolkit ontwikkeld om het ggz veld te ondersteunen bij het maken van een veiligheidsbeleid op het gebied van drugs- en alcohol. Hierin zitten verschillende instrumenten die een ggz-instelling kan gebruiken om haar beleid op dit gebied te expliciteren, te verstevigen en te implementeren.

Met deze toolkit kan de instelling zelf het door haar gewenste beleid opstellen.
In de toolkit zit:

* Een werkwijze om de discussie over het drugs- en alcoholbeleid in de organisatie op gang te brengen en een visie op dit vraagstuk te ontwikkelen
* Veiligheidsbeleid gericht op drugs en alcohol: een set aan maatregelen om de terreinen en omgeving van de locaties beter te beschermen en beveiligen tegen drugsoverlast (dealers)
* Een model-huisreglement gericht op drugs-en alcoholbeleid
* Een model-samenwerkingsovereenkomst met politie en justitie over het tegengaan van drugshandel en het vervolgen van drugsdealers
* Een voorbeeld van een intern en extern PR- en communicatieplan
* Een voorbeeld van een meldpunt drugsgebruik en overlast
* Voorbeelden uit de verslavingszorg.

Het ontbeert veel GGz-instellingen momenteel  aan goede praktijken op het gebied van veiligheidsbeleid ten aanzien van drugs en alcohol. Instellingen hebben te maken met drugsoverlastproblemen, en tegelijkertijd melden zich steeds meer clienten met comorbiditeit, de zogeheten ‘dubbele diagnose-clienten’. Er worden verschillende maatregelen toegepast om drugsoverlast tegen te gaan, maar men heeft onvoldoende inzicht in de effectiviteit ervan. Het ontbreekt dikwijls aan voldoende systematiek en samenhang in de genomen maatregelen.

Zorg Consult Nederland heeft met subsidie van ZonMW negen GGZ-instellingen ondersteund bij de implementatie van dit veiligheidsbeleid

Dit project is gefinancierd vanuit het ZonMw programma LAK GGz/ Vz (Landelijk Actieprogramma Kwaliteit) In Verbeter mee staat meer over de resultaten van andere projecten uit dit verbeterprogramma. Patienten vertellen in hoeverre zij er baat bij hebben gehad en hulpverleners schetsen welke inspanningen hebben geleid tot betere zorg.

ZonMw heeft twee verbeterprogramma’s voor de ggz en verslavingszorg: Naast het LAK voor de cure en heeft zij Zorg voor Beter voor de care. Bij Zorg voor Beter is de ggz een onderdeel. Het LAK richt zicht geheel op ggz en verslavingszorg. De verbeterprogramma’s beoogden kennis versneld in praktijk te brengen en op die manier substantieel bij te dragen aan kwaliteitsverbetering.

Bron:ZonMW/a>

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen