In Denmarken oseltamivir resistent griepvirus A (H1N1) aangetroffen

h1n12In Denemarken is een influenzavirus A (H1N1) gevonden dat resistent is tegen het antivirale middel oseltamivir. Het virus werd aangetroffen bij een patient die ondanks preventieve behandeling na vijf dagen toch griepklachten kreeg. De patient is inmiddels hersteld. Ontwikkeling van resistentie van influenzavirussen tegen oseltamivir is vaker beschreven. Influenzavirussen met een resistente mutatie kenmerkten zich in het verleden door minder goede verspreiding van mens op mens. De afgelopen jaren is al eerder een virus opgedoken dat resistent is voor oseltamivir. Dat is een ‘gewoon’ griepvirus van het subtype H1N1 en dit virus kan zich net zo goed verspreiden als het niet-resistente virus.
In Nederland worden alle influenzavirussen van patienten met de nieuwe griepvariant onderzocht op mutaties. Tot nu toe is er in Nederland geen virus gevonden met resistentie tegen oseltamivir.  Het RIVM blijft dit goed in de gaten te houden.
Als oseltamivir niet meer werkt, zijn er weinig andere mogelijkheden om mensen met ernstige klachten te behandelen. Het is daarom van het grootste belang om verspreiding van resistente virussen te voorkomen. Dit kan door het algemene advies te volgen om met griep thuis te blijven, te hoesten in een (papieren) zakdoek of in de elleboog, en vaak handen te wassen.

Bron: RIVM

Naar themasite Nieuwe Influenza A (H1N1)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen