“Obesitas ook via medicijnen bestrijden”

Array

obesitas2Bij de aanpak van extreem overgewicht zullen medicijnen die het eetgedrag beïnvloeden een rol spelen. Moleculair farmacoloog en eetstoornis-onderzoeker prof. dr. Roger Adan stelt dat in het juli-nummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht. Adan is geen voorstander van het invoeren van een vettax.
In magazine Uniek vertelt prof. dr. Roger Adan over zijn onderzoek om eetgedrag genetisch te ontrafelen. Hij heeft bijvoorbeeld genetische veranderingen gevonden die vaker voorkomen in extreem dikke mensen die zeer grote porties opscheppen. Eetpatronen zijn kennelijk genetisch van elkaar te onderscheiden. Adan is als hoogleraar moleculaire farmacologie verbonden aan het UMC Utrecht.

Adan: “Een algemene ‘vettax’ oftewel meer betalen voor ongezond eten lijkt mij niet de goede weg. Ik denk dat we overgewicht moeten uitsplitsen naar oorzaak. Sommige mensen zijn te dik omdat ze te veel opscheppen, andere omdat ze tussendoor te veel snacken en nooit “nee” kunnen zeggen. Weer andere mensen bewegen te weinig. Al deze typen overgewicht vergen hun eigen aanpak.”

Daarnaast verwacht Adan dat mensen straks via medicijnen geholpen kunnen worden om af te vallen. “Het is prima mogelijk op een farmacologische manier de eetlust te remmen, maar de bijwerkingen zijn een probleem. Ik verwacht dat in de toekomst zeker nieuwe eetlustremmers ontdekt zullen worden. Maar het is belangrijk een goede afweging te maken tussen het voordeel van het geneesmiddel en de bijwerkingen.”

Verder in Uniek
Nieuw licht op schizofrenie. Onderzoeker René Mandl kan via een nieuwe MRI-methode zien welke hersengebieden met elkaar ‘praten’. Dit vergroot het inzicht in de psychiatrische aandoening schizofrenie.

Een debat over toelatingseisen voor buitenlandse artsen die in Nederland aan de slag willen. Een nieuwe taaltoets vormt voor velen een barrière. Is dat kapitaalvernietiging?

Uniek 3 van 2009 is online te lezen op www.umcutrecht.nl/uniek. Download daar de pdf of blader digitaal door het magazine.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen