Pillen en mensenrechten Reactie van STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds op opiniestuk in NRC Handelsblad

0
247

aidsIn het NRC van maandag 29 juni schreef professor Jaap Goudsmit het artikel ‘Aids bestrijd je niet met mensenrechten, als minister Koenders wijs is, trekt hij zich niets van het officiele rapport over aids aan’.
Goudsmit heeft kritiek op het rapport ‘ Keuzes en kansen ’. Goudsmit stelt dat de overheid zich te veel focust op mensenrechten en té weinig op testen en direct behandelen.

Reactie STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds:
STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds vinden het terecht dat de Nederlandse regering een sterke nadruk legt op mensenrechten.Het is erg makkelijk van professor Jaap Goudsmit, tevens wetenschappelijk directeur van farmaceutisch bedrijf Crucell, om te oordelen dat het ministerie van Buitenlandse zaken en mede-auteurs geen kaas hebben gegeten van aidsbestrijding.

Goudsmit legt eenzijdig een medische lat aan tegen een notitie die veel verder gaat dan het medische verhaal. Met aidsremmers bestrijd je aids. Daar heeft professor Goudsmit gelijk in. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! investeren hier al jaren in. Maar met alleen medicijnen red je het niet.

Het belang van mensenrechten
Op dit moment krijgt maar een derde van de mensen die medicijnen nodig hebben, deze ook daadwerkelijk. Daarnaast durven veel mensen zich niet te laten testen, omdat ze bang zijn voor de negatieve reacties van hun omgeving. Dat heeft dus alles te maken met mensenrechten.

In dat opzicht onderscheidt hiv zich van tb of malaria. In veel landen worden mensen uitgesloten als bekend wordt dat ze hiv hebben. Tragisch genoeg sterven er nog veel te veel mensen omdat zij geen hiv-test kunnen of durven doen of doordat zij geen mogelijkheden hebben om hiv-remmers te krijgen. Afgelopen jaar stierven er 2 miljoen mensen aan aids.

Zonder mensenrechten geen behandeling
Wereldwijd komt gelukkig steeds meer geld beschikbaar voor het verstrekken van medicijnen. De Nederlandse regering draagt hier als een van de belangrijkste donoren aan bij.
Maar de inspanningen om de medicijnen te krijgen bij degenen die ze het hardst nodig hebben, blijven achter. Op dat punt moet echt veel werk worden verzet en dat heeft dus alles te maken met mensenrechten!

De speciale rol van Nederland
De regering neemt met haar notitie ‘Keuzes en kansen’ een heel belangrijk initiatief om concreet de mensenrechten van de kwetsbare groepen te verbeteren. Zodat zij ook uitzicht hebben op een lang en gezond leven. En dat is nou juist de bijdrage die een land als Nederland kan leveren aan de internationale aidsbestrijding.

Speciale aandacht voor kwetsbare groepen
Zo zijn de Nederlandse spuitomruilprogramma’s het directe gevolg van het humane beleid jegens druggebruikers. Hierdoor zijn heel wat hiv-infecties onder deze groep voorkomen. Hopelijk volgen meer landen dit voorbeeld.

STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds vinden het dus terecht dat de Nederlandse regering grote nadruk op de mensenrechten legt.
Want wat heb je aan een wereld vol met pillen als mensen ze niet kunnen slikken omdat ze onderdrukt worden en ze zich dus niet melden voor een hiv-test of voor behandeling met medicijnen?

Louise van Deth, directeur STOP AIDS NOW!
Ton Coenen, directeur Aids Fonds

Bron: Aidsfonds