Tweede Kamer akkoord met korting ggz

Array

minister-klink-medicalfacts-jan-de-leeuwDe Tweede Kamer is akkoord gegaan met een korting voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Omdat er in de geestelijke gezondheidzorg sector te veel is uitgegeven, moeten de psychotherapeuten moeten volgend jaar 3,5 procent inleveren. Met de maatregel hoeft minister Ab Klink (VWS) 119 miljoen euro minder uit te geven. Klink is ervan overtuigd dat de ggz nog efficienter met het budget kan omgaan, zodat met minder geld net zoveel mensen geholpen kunnen worden. CDA en PvdA vonden het wel oneerlijk dat ook ggz-instellingen die al zuinig met hun geld omspringen ook last krijgen van de korting. Volgens Klink is dat het gevolg van de manier waarop de sector nu gefinancierd wordt.

Voor de medisch specialisten heeft de minister ook al maatregelen aangekondigd, omdat er in 2008 bijna 500 miljoen te veel naar deze beroepsgroep ging. Dat komt deels door een te ruime compensatieregeling voor ondersteunend specialisten als radiologen en medisch microbiologen. Klink gaat dit wel bijstellen, maar kan de miljoenen die deze specialisten te veel kregen niet meer terugvragen. ‘Dat zou mij een lief ding waard zijn, maar juridisch is dat niet haalbaar.’

Specialisten, tandartsen en verloskundigen hangt volgend jaar ook nog een bevriezing van hun tarieven boven het hoofd. In de Kamer gingen stemmen op om de verloskundigen hiervan te vrijwaren. Zij hebben er vorig jaar juist geld bij gekregen om hun werk in moeilijkere wijken beter te kunnen doen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar de tarieven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen