Grote zorg om explosieve verspreiding Q-koorts

Array

geit1Kees Groot, longarts in ziekenhuis Bernhoven in Oss, maakt zich grote zorgen over de Q-koorts. Hij zei dit woensdag tijdens een bijeenkomst bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven.
Groot vraagt zich af of wel genoeg wordt gedaan om de explosieve stijging van het aantal meldingen van deze griepachtige ziekte onder mensen te beteugelen. Volgens Roel Coutinho, directeur centrum infectiebestrijding van het RIVM, is een massalere vaccinatie onder geiten tegen Q-koorts één van de weinige maatregelen die nog genomen kunnen worden. In heel Nederland zijn er nu bijna 1500 patienten, van wie 1100 in Oost-Brabant. Groot vindt dat vooral in Oost-Brabant meer informatie moet worden verstrekt aan risicogroepen als zwangere vrouwen en mensen met een hartklepafwijking. In die regio is het aantal patienten landelijk gezien de laatste jaren het hoogst.

Roel Coutinho, de directeur van het centrum infectiebestrijding van het RIVM zei vandaag dat een massalere vaccinatie tegen Q-koorts onder schapen en geiten nodig is om de ziekte in te dammen. In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op om het verplicht inenten van schapen en geiten uit te breiden naar heel Nederland. Nu is het inenten alleen verplicht in de getroffen gebieden. Gisteren wees minister Verburg van Landbouw zo’n voorstel echter van de hand. Dat zou niet nodig zijn en bovendien zouden daarvoor nog te weinig vaccins voorhanden zijn.

Overigens wordt niet iedereen die besmet raakt met de Q-koorts bacterie Coixella Brunetii ook daadwerkelijk ziek. Naar schatting zo’n zestig procent van de besmette mensen heeft nergens last van.  Nog eens twintig procent van de besmette mensen krijgt een soort lichte griep. Alleen de overgebleven twintig procent van de besmettingsgevallen leidt tot serieuze gezondheidsklachten, zoals longontsteking.

In het gebied rond Uden waar vorig jaar oktober geiten zijn ingeent tegen Q-koorts is sindsdien niet één bedrijf besmet verklaard. Dit jaar is in ons land de bacterie wel bij geiten op vier andere bedrijven gevonden. Twee van die geitenhouderijen staan in West-Brabant.De stijging van het aantal besmettingen onder mensen is onder meer een gevolg van het feit dat huisartsen en specialisten sneller symptomen van Q-koorts herkennen.De bacterie die de Q-koorts veroorzaakt blijkt langer te leven dan werd verwacht, vaak zelfs langer dan één seizoen.

Daarom zijn er extra maatregelen nodig om de Q-koorts tegen te gaan. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven laten weten.

Sommige artsen in Brabant adviseren met name mensen met hartklep-problemen en zwangere vrouwen om besmette gebieden te vermijden om het risico op miskramen en chronische hartklachten te verkleinen.  Het RIVM vindt dat advies wel erg overdreven en geeft nadrukkelijk geen negatief vakantieadvies voor de provincie Noord-Brabant.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen