‘No Drug Reps Certificate’ voor niet-ontvangende artsen

Array

Artsenbezoekers niet welkom!
artsenbezoeksterGezonde scepsis heeft, naar het Amerikaanse voorbeeld ‘No Drug Reps Certificate’, een Nederlands certificaat gemaakt voor huisartsen die geen vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie willen ontvangen. De bedoeling is dat het certificaat in de wachtkamer wordt opgehangen. Hiermee kunnen artsen hun patienten laten zien dat zij kiezen voor wetenschappelijke informatie en niet voor de marketing van de farmaceutische industrie. Het certificaat is vanaf vandaag te bestellen via de website “Gezonde Scepsis“onder de knop Acties.

Objectieve informatie over geneesmiddelen
De meeste artsen denken nog steeds niet beïnvloed te worden door artsenbezoekers terwijl onderzoek keer op keer het tegendeel bewijst. Het is vastgesteld dat artsen die vertegenwoordigers van de industrie ontvangen, meer nieuwe en duurdere geneesmiddelen voorschrijven, en minder aan nascholing doen. Gezonde scepsis vindt dat artsen de beschikking moeten hebben over goede en onafhankelijke informatie over geneesmiddelen. Gelukkig ziet inmiddels bijna de helft van de Nederlandse artsen dit zo. Nederland onderscheidt zich internationaal door het hoge aantal huisartsen dat geen artsenbezoekers van de industrie ontvangt. Dat percentage neemt nog steeds toe. Gezonde scepsis vindt dat een goede ontwikkeling.

Naar Amerikaans voorbeeld
Het Amerikaanse initiatief is van de organisatie PharmedOut. Deze organisatie wil professionals in de zorg bewustmaken van de beïnvloeding door de industrie en eerlijke informatie over geneesmiddelen verspreiden. Daarbij leggen ze veel nadruk op ongesponsorde nascholing. PharmedOut wordt gefinancierd met geld dat bij een schikking in 2004 hiervoor is gereserveerd. Het betrof een rechtzaak waarin Warner-Lambert (divisie van Pfizer) werd beschuldigd van het gebruik van marketingtechnieken die niet toegestaan waren en de consumentenveiligheid in gevaar brachten.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Lia van Schaijk, stafadviseur communicatie DGV, tel 0888 800 400, e-mail [email protected]. Onderzoek over invloed van artsenbezoekers, zie diverse publicaties over dit onderwerp op deze website onder Publicaties.

Bron: Gezonde Scepsis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen