Astma Fonds betreurt uitspraak

Array

Café De Kachel gaat vrijuit
astmafondsCafé De Kachel, het café in Groningen dat het  rookverbod meerdere malen overtreden heeft, gaat vrijuit. Zo oordeelde de rechter in Leeuwarden vanmiddag. De rechter ziet in de wet een onderscheid tussen kroegbazen met en zonder personeel.
Het Astma Fonds betreurt deze uitspraak en pleit voor eenduidige wetgeving voor alle horecazaken. Michael Rutgers, directeur Astma Fonds: ‘Nu er zoveel onduidelijkheid is over het rookverbod, wordt het tijd dat minister Klink de wet gaat repareren. Alleen met een algeheel rookverbod in de horeca wordt de gezondheid van werknemers en klanten beschermd.’

De ervaring in andere landen is dat er onduidelijkheid ontstaat over het rookverbod, als de wetgeving niet eenduidig is. In landen met een heldere wet, zoals Ierland en Italie, is de invoering van de rookvrije horeca goed verlopen. In landen waar dat niet het geval is, zoals Belgie en Spanje, wordt het een warboel. Astma Fonds directeur Michael Rutgers: ‘Mensen weten niet meer waar ze aan toe zijn, als er in de enige kroeg wel gerookt mag worden en in de andere niet. En toezicht is onmogelijk.’
Tweede keer

Dit is de tweede keer dat een klein café vrijuit gaat. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde eerder in hoger beroep dat het rookverbod voor horeca zonder personeel niet goed in de wet staat geformuleerd: café Victoria in Breda werd daarom vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

Astma Fonds: honderden meldingen

Het Astma Fonds betreurt het als kleine kroegen dergelijke uitspraken als een vrijbrief zien om nu ook het rookverbod aan hun laars te lappen en de wet te ontduiken. ‘Dan is het hek van de dam. Wij pleiten daarom voor een algeheel rookverbod’, aldus Astma Fonds directeur Michael Rutgers. ‘Dit schept helderheid én beschermt ieders gezondheid. Het afgelopen jaar kregen wij honderden meldingen van longpatienten over overtreding van het rookverbod, met name in kleine cafés. En dit is slechts het topje van de ijsberg.’
Alleen met een algeheel rookverbod worden werknemers – en publiek – beschermd tegen gezondheidsrisico’s. Michael Rutgers: ‘Met name de 1 miljoen longpatienten die ons land telt, vormen een kwetsbare groep. Zij verdienen een optimale bescherming tegen de schadelijke gezondheidseffecten van het inademen van tabaksrook.’

Blootstelling tabaksrook gedaald

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca per 1 juli 2008 is de blootstelling aan tabaksrook drastisch gedaald. In het tweede kwartaal van 2008 stonden niet-rokers gemiddeld 71% van de tijd in een café bloot aan tabaksrook. In het eerste kwartaal van 2009 was dat nog maar 17%. Voor restaurants zijn deze cijfers gedaald van resp. 42% naar 4%. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoert. STIVORO werd in 1974 opgericht door het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting.

Bron: Astma Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen