Drie genen voor schizofrenie ontdekt

Array

schizofrenie-genenEen internationaal consortium van onderzoekers heeft drie genen ontdekt die een rol spelen bij het ontstaan van schizofrenie. De genen zijn betrokken bij het immuunsysteem, hersenontwikkeling en geheugen. De resultaten verschijnen 1 juli online in het tijdschrift Nature. Humaan geneticus prof. dr. ir. Roel Ophoff van het UMC Utrecht was een van de leiders van het onderzoek.
De onderzoekers vonden in drie genen verschillen tussen schizofreniepatienten en gezonde personen. Het gaat om genen die van belang zijn bij de ontwikkeling van de hersenen en in het bijzonder het geheugen (genen NRGN en TCF4). Daarnaast bezitten schizofreniepatienten vaker specifieke varianten van het MHC-gen. MHC-moleculen zijn zeer belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem. Het zou erop kunnen wijzen dat infecties invloed hebben op het ontstaan van schizofrenie.

Humaan geneticus prof. dr. Roel Ophoff van het UMC Utrecht legt uit wat de resultaten betekenen. “Doordat we nu weten dat deze genen betrokken zijn bij schizofrenie kunnen we beginnen de biologische processen te bestuderen die leiden tot deze ziekte. De resultaten betekenen dus niet dat we kunnen voorspellen wie schizofrenie zal ontwikkelen. De winst zit in het ontrafelen van de oorsprong van de ziekte. En we moeten de oorsprong kennen om nieuwe behandelingsmethoden te ontwikkelen.”

In het grootschalige onderzoek vergeleken wetenschappers de erfelijke eigenschappen van ruim 2.600 schizofreniepatienten met bijna 13.500 gezonde personen. De uitkomsten van de genoomwijde analyses controleerden ze in 5.000 patienten en 15.500 controles.

Aan het onderzoek werkten meer dan negentig wetenschappers uit veelal Europese landen mee. Het Utrechtse deel is een samenwerking tussen de afdelingen Medische Genetica en Psychiatrie van het Rudolf Magnus Instituut. De Nederlandse patienten die meegedaan hebben in dit onderzoek zijn grotendeels afkomstig van een samenwerkingsproject (GROUP) tussen de afdelingen Psychiatrie van het AMC Amsterdam, UMC Groningen, UMC Maastricht and het UMC Utrecht.

In Nederland lijden ongeveer 25.000 mensen aan schizofrenie. Hoe de ziekte ontstaat is onduidelijk, maar genetische aanleg speelt een belangrijke rol.

Bron: UMCU

Recente artikelen