Martini Ziekenhuis plaatst 100ste BHR-heup

bhr_component-birmingham-hip-resurfacing-sportheupOrthopedisch chirurg Carina Gerritsma van het Martini Ziekenhuis plaatste gisteren de 100e BHR-heup. BHR staat officieel voor Birmingham Hip Resurfacing, maar is in de volksmond ook bekend als de ‘sportheup’. “Daarmee kunnen we relatief jonge mensen (vrouwen tot 60 jaar, mannen tot 65 jaar) met heupartrose snel weer op de been helpen; een uitkomst voor deze patientencategorie die vroeger lang op een prothese moest wachten,” vertelt Gerritsma.

Bij de resurfacing heup vervangen we alleen de gewrichtsoppervlakken van de heup. Die nieuwe oppervlakken bestaan uit een extreem hard metaal, zodat er weinig slijtage optreedt. Mensen met een resurfacing heup zijn snel weer mobiel. De benaming ‘sportheup’ verwijst naar enkele topsporters – zoals wielrenner Floyd Landis – die dit type prothese kregen,” zegt Gerritsma. De orthopeed benadrukt wel dat een resurfacing heup allereerst bedoeld is om de pijn in het dagelijks leven te bestrijden en niet om topsport te bedrijven. “Toch zijn in mijn praktijk zeker ook patienten die na de operatie de oude sportactiviteiten weer oppakken en fanatiek de tennisbaan op stappen.”

20 jaar
“Het Martini Ziekenhuis plaatst de BHR-heup sinds 2005,” zegt Gerritsma. “Hiervoor konden wij alleen prothesen met een lange steel plaatsen, waarmee een groter deel van de heup wordt vervangen. Uit mijn onderzoek naar de zogenaamde Stanmore heupprothese bij oudere patienten blijkt dat 90% van deze mensen na 20 jaar hun oorspronkelijke prothese nog steeds heeft. Bij jongere patienten zie je dat soms al na 10 of 15 jaar de prothese vervangen moet worden vanwege slijtage en loslating. Daarom willen we het plaatsen van een prothese zo lang mogelijk uitstellen.”

Het concept van de resurfacing heup is relatief nieuw. Daarom worden in het Martini Ziekenhuis alle patienten met een resurfacing heup nauwgezet gevolgd. Er is daarnaast een landelijke resurfacing werkgroep om ervaringen uit heel Nederland te delen; orthopedisch chirurgen Carina Gerritsma en Bas ten Have nemen hieraan deel.

Sporter
Gerritsma, zelf oud-olympisch topsporter, benadrukt dat in beweging blijven belangrijk is. “Binnen ons specialisme Orthopedie zijn we erop gericht mensen snel weer op de been te krijgen danwel te houden. Behandeling van sporters, in de breedste zin van het woord, is een van onze speerpunten. Want als je niet meer kunt bewegen, is dat slecht voor lichaam én geest.”

Bron:Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen