Handel in GHB ontdekt in Boumankliniek Rotterdam

Array

ghbDe Boumankliniek in Rotterdam heeft aangifte gedaan tegen twee patienten die in de instelling voor verslaafden handelden in de partydrug GHB. Eén gebruiker is door het gebruik van de drug in coma geraakt en ook enkele andere patienten zijn onwel geworden. Dat zei een persofficier van het Openbaar Ministerie zaterdag op Radio 1. Justitie begint een onderzoek naar het bezit van en de handel in de drug ghb in de Rotterdamse GGZ-kliniek.

Eén patient is door het gebruik van ghb in coma geraakt en twee zijn er onwel geworden. Een patient van de kliniek die enkele weken geleden overleed, werd mogelijk eveneens het slachtoffer van GHB. Het OM gaat dat sterfgeval opnieuw onderzoeken.Een van de handelaren maakte de drug zelf thuis en bracht de GHB mee naar de Boumankliniek, zei Sjef Czyzewski, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bouman GGZ, in het Radio 1-Journaal. Hij wees erop dat GHB eruitziet als water en gemakkelijk is binnen te krijgen en te bewaren.De patienten tegen wie aangifte is gedaan, werden door andere patienten in de kliniek aangewezen als de handelaren, zei Czyzewski. Hij zei dat nooit eerder GHB in de instelling is aangetroffen.

Gebruikers van de drug GHB onderschatten de gevaren ervan. Daarvoor waarschuwt het Trimbos-instituut. Het instituut signaleert dat het aantal verslaafden toeneemt en dat zij steeds vaker professionele hulp zoeken voor problematisch gebruik van GHB, wat ook wel de ‘rape-drug’ wordt genoemd.

GHB is de straatnaam voor het middel GammaHydroxyButyraat (GammaHydroxyBoterzuur), dat vroeger werd gebruikt als inslaapmiddel bij operaties. Vanwege de trage inwerking en de ongewenste nawerkingen wordt GHB niet meer op deze manier gebruikt. GHB bestaat in flesjes en in poedervorm, het is geurloos en smaakt zout. GHB valt sinds oktober 2002 onder de Opiumwet en wordt daarmee door de overheid als ‘drugs’ beschouwd.

Het Trimbos instituut schat dat er op dit moment enkele honderden GHB-verslaafden onder behandeling zijn bij instellingen voor verslavingszorg. Dit aantal is relatief klein, maar sterk groeiend. Het Trimbos-instituut gaat de voorlichting omtrent GHB intensiveren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Handel in GHB ontdekt in Boumankliniek Rotterdam"

  1. Diepe triest…en het gaat heel waarschijnlijk nog dieper worden. Zelfs was ik op dezelfde afdeling waar de dode jonge is gevonden, vrijwillig opgenomen geweest. Dat nieuws viel helemaal niet als een verassing voor mij, maar ik word steeds meer verast door stilte en opzettelijk inadequate manier hoe NEDERLAND daar mee omgaat. Zelfs ben ik een allochtoon en ik word steeds meer trots daarop want, wat er allemaal gebeurt binnen de muren van die gebouw en afzonderlijk op die afdeling waar Amir was, is een grote ramp, waarop, voor mij kennis, geen andere voorbeeld is te noemen om aan jullie een beetje beeld te geven. In details wil ik ook niet ingaan want het is mijn bedoeling niet om iemand misselijk te maken, wat ik wel wil zeggen is dat bepaalde mensen ( en dan praten we over meerderheid) zgn. “personeel” zit daar alleen om manieren te uitzoeken, hoe je een werkdag met minst mogelijk stress en spanning kan doormaken, en zenuwachtig op de wijzers van de klok te kijken, terwijl je die mensen die weten waar ze voor daar zitten kan op een handje tellen. Voor mij is duidelijk dat ze nooit kunnen alles controleren en dat drugs zouden altijd binnen komen maar als zij niet weten dat de drugs binnen zijn, enige die dat wel kunnen weten zijn PATIENTEN. Die zouden dan zulke toevallen melden, maar ja, kom op, voor iets hoort iets, dat is een universele regel. Je kan niet met zulke behandeling van mensen verwachten dat ze overal aan meewerken. Wat ze wel doen, is iedere dag aan jou “duidelijk maken” hoe je verslaafd ben en je iedere vraag in die zin antwoorden. Handig, daar kan ik wat mee, probeer dat zelfde sisteem met kanker patiënten. Meerdere malen probeerde ik met hun die dingen te bespreken, over de behandeling,vieze, smerige toiletten, douchen, luide muziek en onrust, ruzies tussen de mensen, op de eerste blik zichtbaar vuile bestek en borden die je krijgt als “net gewassen” mensen die met geplaste broek hele dag rondlopen en overal gaan zitten maar door hun apathische gedrag daartegenover kreeg werd ik bijna psychotisch en moest onmiddellijk die plek verlaten. Vandaag denk ik zo – al zou ik weten dat ik morgen ga sterven als gevolge van een overdosis, kliniek Bouman blijft het laatste plek ter wereld waar ik me zou verschijnen.

Comments are closed.

Recente artikelen