Huisarts, let op eetstoornissen!

Array

eetstoornissenHoe eerder de diagnose anorexia nervosa is gesteld, hoe beter de prognose. Huisartsen, gezinsleden en leerkrachten moeten alert zijn op eetstoornissen, betogen onderzoekers van het Centrum Eetstoornissen Ursula, Parnassia Bavo groep, UMC Groningen en het NIVEL in het International Journal of Eating Disorders. “Huisartsen moeten niet te bang zijn eetstoornissen te bespreken”, stelt psycholoog-onderzoeker Gabrielle van Son van het Centrum Eetstoornissen Ursula. “We adviseren huisartsen daar alert op te zijn, vooral omdat nu blijkt dat het belangrijk is de diagnose al op jonge leeftijd te stellen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de prognose.”

Hulp zoeken
De huisartsen van de peilstations van de Continue Morbiditeitsregistratie zien regelmatig meisjes met eetstoornissen, verklaart NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker. “En waarschijnlijk missen ze er ook nog veel, want deze patienten zoeken vaak geen hulp of pas laat. Of ze komen met andere klachten op het spreekuur.” De huisartsen van de peilstations registreerden in de jaren tachtig en negentig de verschillende eetstoornissen in twee perioden van vijf jaar. In 1992, 2002 en 2008 deden de onderzoekers bij de huisartsen navraag naar de patienten met anorexia en boulimia nervosa uit die perioden. Patienten bij wie de diagnose op jongere leeftijd was gesteld bleken later vaker genezen, dan patienten die al wat ouder waren toen de diagnose werd gesteld. Bij vroege diagnose en behandeling zijn de vooruitzichten kennelijk beter, dan als de ziekte al verder is gevorderd. Daarvoor zijn ook aanwijzingen te vinden in de wetenschappelijke literatuur.

CMR
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van de Continue Morbiditeit Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL. De peilstations vormen een representatieve groep van 61 Nederlandse huisartsen in 45 praktijken. Hun patientenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970 en registreren sinds 1985 ook eetstoornissen.
Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen