Verzekeraar handelt in strijd met medisch beroepsgeheim

CBP laakt handelen Menzis
medisch-beroepsgeheimIn september 2008 kwamen bij de NVLF verschillende vragen van leden binnen of de materiele controle van Menzis naar het eenmalig logopedisch onderzoek rechtmatig was. Bij verschillende logopediepraktijken vroeg Menzis de verwijzing eenmalig logopedisch onderzoek en de schriftelijke rapportage van dit onderzoek op. De NVLF heeft aan het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) de vraag voorgelegd of Menzis de patientengegevens rechtmatig mag opvragen. Het CBP heeft deze vraag in behandeling genomen en een onderzoek uitgevoerd naar de rechtmatigheid van deze materiele controle. Recent heeft het CBP de uitspraak gepubliceerd.Het CBP is van mening dat Menzis met het opvragen van de patientengegevens in strijd met het medisch beroepsgeheim heeft gehandeld. Menzis heeft aangegeven alsnog aan de verzekerden waarvan de patientengegevens zijn opgevraagd toestemming te vragen. Indien zij de gevraagde toestemming niet geven mag Menzis deze patientengegevens niet gebruiken. Bij een volgende materiele controle zal Menzis aan de betrokken patient toestemming vragen om de gegevens te gebruiken voor een materiele controle.Publicatie CBP: opvragen persoonsgegevens door zorgverzekeraar in strijd met wet. CBP onderzocht verwerking door Menzis van informatie van logopedisten.
Zorgverzekeraar Menzis is in september 2008 gestart met een controlerend onderzoek naar de rechtmatigheid van declaraties van logopedisten voor eenmalig onderzoek voor specifieke behandeling van patienten met een bepaalde indicatie, bijvoorbeeld stotteren. Menzis vroeg daartoe bij de logopedisten behandelgegevens van bepaalde verzekerden op. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van deze materiele controle. Het CBP concludeerde dat bij gebreke van een door het CBP goedgekeurde gedragscode het opvragen van de persoonsgegevens door Menzis, wetende dat (de kans aanwezig is dat) deze niet mogen worden verstrekt omdat de verstrekking een schending oplevert van het medisch beroepsgeheim, in strijd is met hetgeen behoorlijk en zorgvuldig is en in het maatschappelijk verkeer betaamt.

Bron: NVLF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen