Mexicaanse griep verspreidt zich met gemak

Array

erasmus-mc-virus-h1n1De Mexicaanse griep kan voor patienten ernstiger uitpakken dan een gewone seizoensgriep. Ook verspreidt het nieuwe virus zich gemakkelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling virologie van het Erasmus MC.
De wetenschappers, die het als eersten gelukt is een goede vergelijking te maken tussen een normale griep en de Mexicaanse variant, maken hun bevindingen vrijdag 3 juli bekend in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Fretten
Tot nu toe was het lastig om bij mensen de gevolgen van een gewone seizoensgriep te vergelijken met het nieuwe virus. Het probleem is dat de meeste mensen immuun zijn voor een normale griep, omdat hun lijf eerder met het virus in contact is gekomen. Bij de Mexicaanse variant is dat niet het geval. De onderzoekers hebben beide virussen daarom getest op fretten die niet immuun zijn. Bovendien ontwikkelt de griep zich in deze dieren op een vergelijkbare manier als bij mensen.
Het nieuwe griepvirus blijkt ernstigere symptomen te geven dan een gewone griep. ‘Het virus dringt verder het lichaam in, via de luchtpijp naar de longen. Ook verloren proefdieren die besmet waren met het Mexicaanse griepvirus meer gewicht en het duurde een paar dagen langer voordat het herstel begon’, zegt Ron Fouchier, hoogleraar virologie bij het Erasmus MC.

Ernst
De Mexicaanse griep blijkt zich gemakkelijk te verspreiden, namelijk via de lucht. ‘Er is geen lichamelijk contact voor nodig en daarin ligt ook de ernst van het virus’, aldus Fouchier. Dit kan verklaren waarom het virus zich ook onder mensen snel verspreidt. Sinds 11 juni is officieel sprake van een pandemie.

De onderzoekers verwachten dat de Mexicaanse griep een blijvertje is. ‘Het is mogelijk dat het virus zo verandert dat de ziekteverschijnselen ernstiger worden. De informatie die we nu hebben opgedaan door het virus op dieren te testen kan nuttig zijn om verdere veranderingen van de Mexicaanse griep verder in kaart te  brengen’, schrijven de onderzoekers in Science.

De NOS opende donderdag 2 juli het journaal met het Erasmus MC-onderzoek. Op de website van de NOS kunt u een dossier over de Mexicaanse griep raadplegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen