Minister Klink voert vier keten-DBC’s in

Array

minister-klink-door-jan-de-leeuw-medicalfactsIn 2010 gaan keten-DBC’s van start voor hartfalen, COPD, Cardiovasculair risicomanagement en diabetes van start. Tegelijk worden dan eisen gesteld aan de registratie van prestatie-indicatoren bij deze aandoeningen. Ook verandert de bekostiging van huisartsen. Een overgangsregeling van twee jaar is nodig om de nieuwe bekostiging en de genoemde registratie in te voeren. Professionals worden niet verplicht om via keten-DBC’s te werken.

De keten-DBC’s komen in de plaats van de POH-module en de module Modernisering & Innovatie voor de eerstelijn. Want anders vindt dubbele betaling plaats. De regeling voor de eerstelijns GGz blijft ongewijzigd. In 2011 worden de kosten voor medicatie, hulpmiddelen en aanvullende diagnostiek opgenomen in de vier keten-DBC’s.

Een waterval van voornemens klaterde uit de mond van Minister Ab Klink, die op vrijdag  3 juli het derde Nationale Congres over Ketenzorg toesprak. Hij lanceerde die voornemens voorafgaande aan besluitvorming in de Ministerraad, die op dezelfde dag plaatsvond.In de komende weken gaat er een brief naar de Tweede Kamer waarin de voorstellen  preciezer zijn uitgewerkt dan in de lezing  op het congres van 3 juli.

Alle plenaire inleidingen en workshop-voordrachten treft u aan op www.integratedcare.nl , doorklikken op nascholing en op lezingen en publicaties van gehouden congressen. U vindt daar ook de uitgeschreven tekst van de lezing van Minister Klink. Op vrijdag 2 juli 2010 vindt het vierde nationale congres over ketenzorg plaats. Noteer alvast die datum.

Op donderdag 5 en vrijdag 6 november vindt het tiende internationale congres over ketenzorg in Europa en Noord Amerika plaats. Wilt u daarheen? Wilt u weten wat er in Duitsland, Canada, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk plaatsvindt ten behoeve van chronische zieken?  Surf dan naar www.integratedcare.eu, lees de interessante brochure door en meld u aan.

auteur: prof.dr Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen