Baby’s kunnen toe met minder prikken

Array

baby-vaccinatieMinder dan vier prikken met het pneumokokkenvaccin zijn ook effectief in het verminderen van pneumokokken in de neus bij gevaccineerde baby’s. Onderzoekers van het UMC Utrecht, het Nederlands Vaccin Instituut in Bilthoven en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp beschrijven dat in het tijdschrift JAMA van deze week. Kinder-immunoloog prof. dr. Lieke Sanders van het UMC Utrecht leidde het onderzoek.

In het onderzoek volgden Sanders en collega’s gedurende twee jaar duizend baby’s. Een groep kreeg drie vaccinaties, een groep slechts twee en een groep kreeg pas een vaccinatie als ze twee jaar waren geworden. Uit het onderzoek blijkt dat ook met maar drie of zelfs twee prikken zestig procent minder pneumokokkentypen (waartegen werd gevaccineerd) voorkomen in de neus-keelholte van de gevaccineerde kinderen in vergelijking met de ongevaccineerde groep als ze twee jaar zijn. Verminderd neusdragerschap bij baby’s voorkomt verspreiding van de pneumokokkenbacterie in de samenleving.

Pneumokokken kunnen bij kinderen hersenvliesontsteking, longontsteking en middenoorontsteking veroorzaken. Behalve baby’s en peuters worden vooral ouderen en mensen met een afweerstoornis ziek van pneumokokken. Het pneumokokkenvaccin is sinds 2006 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en beschermt tegen zeven typen pneumokokkenbacterien.. Momenteel krijgen alle kinderen vier keer de pneumokokkenprik op 2, 3, 4 en 11 maanden samen met andere vaccinaties uit het RVP. De baby’s in het onderzoek zijn geboren ruim voor de officiele opname van het pneumokokkenvaccin in het RVP.

In Europa hebben inmiddels dertien landen een drieprikkenschema ingevoerd. Naar aanleiding van de uitkomsten pleit Sanders ook voor een nieuw vaccinatieschema in Nederland. “Onze resultaten ondersteunen invoering van een ‘minder prikken’-vaccinatieschema met het pneumokokkenvaccin.”

Het succes van het vaccin berust niet alleen op bescherming van de gevaccineerde jonge kinderen tegen pneumokokkenziekte, maar ook op bescherming van ongevaccineerde mensen in de samenleving. Dit komt doordat pneumokokkenbacterien minder vaak voorkomen in de neus-keelholte van gevaccineerde kinderen die daardoor de bacterie minder doorgeven aan anderen. Jonge kinderen hebben heel vaak pneumokokken bij zich in de neus-keelholte en zijn de belangrijkste verspreidingsbron van pneumokokken in de samenleving.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen