Zorgaanbod jeugd tijdig en volledig inzetten

Array

Oproep aan gemeenten om thuisbegeleiding vaker in te schakelen
wajongJongeren met complexe problemen komen tekort, blijkt uit recente onderzoeken. ActiZ meent dat dit het hulpaanbod er wel is, maar niet volledig wordt ingezet. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de inzet van zorg. Volgens de Inspectie is de ketensamenwerking in de jeugdzorg niet effectief. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport  Werkende Ketens? dat Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) aanbood aan minister Rouvoet. Om de maatschappelijke problemen rond jongeren aan te pakken is het vroegtijdig onderkennen van risico’s en risico-omstandigheden voor jongeren is daarbij cruciaal, stelt het rapport.

Vorige maand stelde Rouvoet naar aanleiding van het onderzoek Combinaties van zorg bij jeugdigen dat de zorg rondom een deel van de jeugdigen/ gezinnen met meervoudige problematiek niet toereikend is.

Preventie
Uit beide onderzoeken blijkt dat vroegtijdig ingrijpen een groot deel van ernstiger problemen op latere leeftijd kan voorkomen. Diverse hulpverleners kunnen daar een belangrijke rol in spelen. De kraamzorg en jeugdgezondheidszorg komen bij bijna alle pasgeborenen thuis. Zij kunnen tijdig risico’s en problemen signaleren en indien nodig hulpverleners signaleren.

Thuisbegeleiding
Voor gezinnen met meervoudige problematiek is er een aanbod van thuisbegeleiding. Deze wordt door 60 thuiszorgorganisaties in heel Nederland geboden. Maar er wordt weinig gebruik van gemaakt. Dit is onder andere gevolg van wijzigingen in de AWBZ. Vergoeding voor de thuisbegeleiding valt nu onder de Wmo. Dat betekent dat gemeenten de voorwaarden moeten scheppen voor het gebruik van deze vorm zorg.

Onbekend
Gemeenten reageren vooralsnog wat afhoudend, veelal omdat ze onbekend zijn met de werksoort. Actiz vindt dat jammer, want thuisbegeleiding wordt door de praktische invalshoek door de meest kwetsbare burgers als laagdrempelig ervaren. Thuisbegeleiding is een mogelijkheid voor de gemeenten om deze groep die hulp te bieden die ze nodig heeft. Om deze vorm van hulp te ondersteunen, voert ActiZ een project uit om de thuisbegeleiding beter te positioneren en te professionaliseren.

ActiZ roept gemeenten op gebruik te maken van het aanbod van de thuisbegeleiding. Met thuisbegeleiding is een gezin al snel ’ten halve gekeerd, in plaats van ten hele gedwaald.’

Bron: Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen