Wisten Jeroen Bosch Ziekenhuis en MEE nu wel of niet van de praktijken van Benno L?

Array

benno-onderwaterVandaag heeft de redactie van Medicalfacts contact gehad met de Stichting MEE en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Mee hadden in de periode 2003 t/m2004 en in 2007 een niet pluis gevoel. Al jaren waren er geruchten van ontucht. Zowel MEE als het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben hier dan ook gelijk melding van gemaakt. Het ziekenhuis heeft hierover indertijd contact opgenomen met de instanties die daarvoor aangewezen zijn. Omdat de geruchten nooit bevestigd werden, konden er geen verdergaande maatregelen genomen worden.

Er is , naar wij hebben begrepen, nooit sprake geweets van concrete klachten van ouders, kinderen, hulpverleners of andere zweminstructeurs die in de zwemschool lesgaven. Integendeel er waren vooral en positieve berichten over de resultaten die met de kinderen bereikt werden.

In afwachting van het politieonderzoek zijn de betrokken medewerkers terughoudend geweest in het noemen van de zwemschool. Toen het politieonderzoek geen belastende feiten voor de zwemleraar opleverde, was er geen reden voor aanvullend beleid. Het feit, dat deze geruchten gingen, is ook niet breed verspreid binnen het ziekenhuis omdat het niet juist is om mensen te beschuldigen van dergelijke zware misdrijven als die beschuldiging niet hard gemaakt kan worden. De zwemleraar had bovendien een zeer goede reputatie in het omgaan met deze kinderen.

Dat is de reden dat de artsen binnen het ziekenhuis zich niet langer terughoudend hebben opgesteld richting deze zwemschool. Net als bij veel andere instellingen verschenen ook bij ons de folders van de zwemschool weer in het rek. Nieuwe artsen zijn niet op de hoogte gesteld van de oude geruchtenstroom.

Bij MEE speelde soortgelijke zaken, ook hier kon ontucht nooit bewezen worden en kon men alleen passief melden dat men een “niet pluis gevoel had. Met de kennis van nu is het moeilijk om objectief naar deze zaak te kijken. Ook de advocaat van Benno L heeft daar last van. Zijn indruk is dat de kinderen er in dit geval nauwelijks iets van hebben meegekregen,” zo laat advocaat Van der Kruijs weten, Er zijn geen dingen gebeurd waar zij in de toekomst psychische schade van zullen ondervinden van de stoeipartijtjes met de Bossche zweminstructeur. De aanrakingen met de kinderen vonden spelenderwijs plaats. Ze hadden het zelf niet in de gaten. Van seksuele dwang was dan ook in mijn optiek geen sprake”, zegt de advocaat.

Omdat het altijd geruchten uit de derde en de vierde hand waren hadden JBZ en MEE weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen. Beide instelling bevonden zich in een spagaat, men houdt het “niet pluis gevoel” maar men kan niets zeggen. Daders hebben eigenlijk teveel bescherming in Nederland want het bewijzen van smaad is in dit soort gevallen makkelijker dan het bewijzen van ontucht. Daarnaast moet men overigens niet vergeten dat Ome Benno met zijn handjes aan zat aan gehandicapten kindertjes die soms moeilijk kunnen communiceren. En vooral dat maakt zijn daad erg laf! . Volgens de advocaat maken ouders zich ten onrechte zorgen over wat er mogelijk met hun kind is gebeurd. Het Openbaar Ministerie wil nog niet reageren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen