Bevolkingsonderzoek borstkanker kan leiden tot over-diagnose

Array

mammografieBij ongeveer een op de drie vrouwen waar borstkanker geconstateerd wordt bij door de overheid georganiseerde mammografie-programma’s is een over-diagnose omdat de kanker zal niet leiden tot symptomen en niet zal leiden tot het overlijden van de vrouw, volgens een studie vrijgegeven donderdag. Maar deze vrouwen worden wel behandel terwijl de operatieve ingrepen en bestraling eigenlijk overbodig zijn.

In de studie, Dr Karsten Juhl Jorgensen en dr. Peter C. Gotzsche, uit het Scandinavische Cochrane Center, Kopenhagen,  trokken deze conclusies uit vergelijkende onderzoeken naar het effect van preventieve programma’s tegen borstkanker in Groot-Brittannie, Canada, Australie, Zweden en Noorwegen.  De gegevens die werden geanalyseerd uit lange termijn onderzoek van zowel gescreende als niet-onderzochte vrouwen. Een verhoogde incidentie van borstkanker werd geconstateerd in alle landen waar borstkanker-screening was ingevoerd. Het totale percentage van extra diagnoses was 52% en varieerde van 46% in Zweden tot 59% in Canada. Wanneer men allen het aantal patienten neemt met “invasieve” borstkanker dan is het overdiagnose-percentage 35%.

In een verwante redactionele, dr. H. Gilbert Welch, uit het Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Research, White River Junction, Vermont, constateren dat het aantal overdiagnoses beperkt zouden kunnen worden door alleen over te gaan tot een als het afwijkende weefsel groter is dan een bepaalde grootte.

Bron: British Medical Journal, online 10 juli 2009

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen