H1N1(Mexicaanse griep) en vakantie

Array
Hand- en hoesthygiene belangrijkste preventiemaatregel
handenhygieneNu de Mexicaanse griep officieel een pandemie is en de hoogste alarmfase bereikt is, neemt de ongerustheid onder reizigers toe. Sommige landen in mindere mate, Mexico en de Verenigde Staten blijven de meest zorgwekkende gebieden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er inmiddels besmettingen in maar liefst 100 landen en is verdere verspreiding op dit moment onvermijdelijk geworden. Het heeft ook geen zin om reisverboden op te gaan leggen, omdat het virus inmiddels binnen diverse landen al van mens tot mens overgaan.Maar ga gewoon op vakantie. Nederlanders die naar het buitenland gaan kunnen het beste een koortsthermometer meenemen en regelmatig de handen wassen.Op de website van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en van de WHO worden de meest recente ontwikkelingen rond het virus gemeld.

Toch is het opmerkelijk dat reizigers landen als Groot-Brittannie en de Verenigde Staten vanwege de griep mijden. Er worden in de VS en Groot-Brittannie veel griepgevallen vastgesteld, omdat de surveillance zeer nauwkeurig is. Dat gedt niet voor alle landen. Er zijn diverse landen te  bedenken waar misschien net zo veel griepgevallen voorkomen, maar waar ze niet aan het licht komen. Ook Europese landen.  adviseert
Overigens verwacht het RIVM wel een grote uitbraak van Mexicaanse griep in Nederland wanneer de herfst begint. ”Dan blijven mensen meer binnen en zitten ze dichter bij elkaar. Dat is ook altijd het moment waarop de gebruikelijke seizoensgriep komt opzetten.”

Wereldwijd is de griep nu officieel bij ruim 95.000 mensen vastgesteld. Op Google Maps vindt u een kaart waarop de ontwikkelingen van de griep worden bijgehouden.Goede persoonlijke hygiene vermindert de kans op een besmetting sowieso. Eerder is aangetoond dat mensen die hun handen vaak wassen minder kans hebben op het oplopen van griep. Hand- en hoesthygiene zijn belangrijk.

Hand- en hoesthygiene

Goede handhygiene bestaat uit [LCI 2006b]:

  • handen desinfecteren met handalcohol
  • indien de handen zichtbaar verontreinigd zijn, vóór de desinfectie met handalcohol de handen wassen met water en zeep.

Goede hoesthygiene bestaat uit:

  • hoesten met afgewend gezicht;
  • hoesten met de hand voor de mond, waarbij een papieren zakdoek wordt gebruikt;
  • de papieren zakdoek maar één keer gebruiken en weggooien in de afvalemmer;
  • na het hoesten de handen wassen met ruim water en zeep of inwrijven met handalcohol.

Bovenstaande geldt ook voor niezen.

Adviezen
Het is verstandig de volgende adviezen in acht te nemen:

  • Mensen die terug zijn gekomen uit de VS of Mexico en koorts (38 graden of hoger) en griepklachten hebben of binnen 7 dagen ontwikkelen, moeten contact opnemen met hun huisarts. Mensen die in andere landen zijn geweest waar de nieuwe griep circuleert (overzicht WHO website) en contact hebben gehad met zieke personen, dienen zich ook te melden bij de huisarts als zij deze verschijnselen hebben.
  • Het RIVM volgt het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken: niet-essentiele reizen naar Mexico worden ontraden. Reizigers die toch naar Mexico reizen wordt geadviseerd hygienemaatregelen in acht te nemen, zoals regelmatig handen wassen en papieren zakdoeken gebruiken. Voor het laatste nieuws over reizigersadvies kunt u terecht op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering www.lcr.nl

In tijden van Mexicaanse griep werkt Nederland met nationale draaiboeken. Die zijn in 23 regio’s uitgewerkt door bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen samen met onder meer GGD’en, ziekenhuizen en huisartsen. De draaiboeken kun je hier downloaden via de website van het RIVM > thema’s > nieuwe influenza. Vlamingen kunnen terecht op de website van het Interministerieel Commissariaat Influenza op www.influenza.be.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen