Mag Nanny Care Benelux wel claimen dat het baby sensormatje Nanny wiegendood voorkomt?

Array

nannycareDe melding dat de firma Nanny Care Benelux claimt dat het baby sensormatje Nanny wiegendood helpt voorkomen is aanleiding voor kamervragen van de Kamerleden Van Gerven en Langkamp (beiden SP) over medische gezondheidsclaims bij producten. Op de website van de firma zou onjuiste informatie verschaffen op zijn website en dat is voor minister klink  aanleiding geweest om na te gaan of dit product in Europa als medisch hulpmiddel geregistreerd staat en wat het doel is dat de fabrikant aan dit hulpmiddel toeschrijft.

De Wet en het Besluit op de Medische Hulpmiddelen eist dat een fabrikant voor elk medisch hulpmiddel een technisch dossier opstelt, dat bij de fabrikant aanwezig moet zijn. Dit technisch dossier moet ook de onderbouwing van de claims bevatten. De fabrikant dient de geclaimde werking (functionaliteit) aan te tonen voordat een hulpmiddel op de markt gebracht kan worden. Aangemelde Instantie heeft vastgesteld dat het product voldoet aan de claims van de fabrikant. Wel vereist nader onderzoek vergt nog enige tijd. De minister heeft IGZ verzocht de claims die vermeld staan in het technisch dossier op te vragen. De Keuringsraad KOAG/KAG toetst reclame-uitingen voor medische hulpmiddelen, voor zover het zelfzorg hulpmiddelen betreft. Reclame-uitingen worden preventief getoetst via de Code Publieksreclame Medische Hulpmiddelen (CPMH). De reikwijdte van de CPMH beperkt zich tot zelfzorg medische hulpmiddelen, waarbij de grens tussen zelfzorg en niet-zelfzorg niet helemaal scherp is. Tot op heden worden antiwiegendoodmatjes, gezondheidskussens en -matrassen niet tot de zelfzorghulpmiddelen gerekend, en vallen derhalve niet onder de CPMH. Minister Klink zal in overleg treden met de KOAG/KAG om te bezien of deze hulpmiddelen onder de CPMH kunnen vallen.
Als de CPHM van toepassing is en de KOAG/ KAG constateert dat fabrikanten een onjuiste medische claim uiten, brengt de KOAG/KAG de aanbieder van het product ervan op de hoogte. Als er geen corrigerende maatregelen worden getroffen door de aanbieder zal de KOAG/KAG actie ondernemen door contact op te nemen met de Reclame Code Commissie of de zaak aan de rechter voorleggen. Daarnaast is mogelijk de Wet oneerlijke handelspraktijken (Wet OHP) van toepassing. Deze wet verbiedt het aanbieders om misleidende informatie, waaronder informatie in reclame-uitingen, te verschaffen over de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van het product dat ze aanbieden, waardoor -kort gezegd- consumenten ertoe kunnen worden gebracht om een besluit over een aankoop te nemen dat zij anders wellicht niet hadden genomen.

De Consumentenautoriteit kan optreden tegen overtredingen van de Wet OHP. De Wet OHP komt in gevallen als onderhavige echter pas in beeld als specifieke wet- en regelgeving ten aanzien van medische hulpmiddelen ontbreekt of niet van toepassing is. Naar mijn mening biedt de huidige wet- en regelgeving voldoende juridische handvatten om op te treden tegen onjuiste medische claims. Klink ziet dan ook geen reden voor het ondernemen van verdere actie.
Indien uit het onderzoek van de IGZ blijkt dat de aanbieder van het sensormatje ten onrechte de bewuste claim uit, zal Klink Achmea hiervan op de hoogte brengen. Zij kan vervolgens bepalen of het product in de aanvullende verzekeringspolis thuis hoort of niet.

Website Nanny Care

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen