Plastic kunstspieren uit printer in Nature Materials

49a516dcf3Onderzoekers van Polymeertechnologie (TU/e-faculteit Scheikundige Technologie) hebben plastic ‘kunstspieren’ gemaakt die bewegen onder invloed van licht. De kunstspieren, die de vorm hebben van flinterdunne flapjes van nog geen millimeter lang, zijn ontworpen om vloeistoffen voort te stuwen op een ‘lab-on-a-chip’: een microchip om bloed of speeksel mee te analyseren. Dat schrijven de onderzoekers in een artikel in Nature Materials dat zondag 28 juni online verscheen.

De respons van de ‘kunstspier’ op het aanzetten van een lamp: het flapje krult op onder invloed van het licht.

De publicatie is voortgekomen uit het promotieonderzoek van eerste auteur dr.ir. Casper van Oosten, die afgelopen maart promoveerde. De andere twee auteurs zijn dr.ir. Cees Bastiaansen (universitair docent bij Polymeertechnologie en ook verbonden aan de Londense Queen Mary-universiteit) en prof.dr. Dick Broer (werkzaam bij Philips en deeltijdhoogleraar Polymeertechnologie aan de TU/e).

Bijzonder is vooral dat nu is aangetoond dat met relatief eenvoudige en goedkope technieken (de flapjes werden geprint met een inkjetprinter) zeer kleine bewegende componenten kunnen worden gemaakt die reageren op licht. Door licht te gebruiken voor de aansturing in plaats van elektriciteit, zijn -dure- elektrodes overbodig. De kunstspieren kunnen volgens Van Oosten op termijn worden toegepast in allerlei MEMS (MicroElectroMechanical Systems), zoals de genoemde lab-on-a-chip. MEMS bevinden zich ook in bijvoorbeeld airbags, cd-spelers en mobiele telefoons.

Trilhaartjes
De microflapjes bestaan uit twee delen, die elk reageren op een ander kleur licht. Door de flapjes afwisselend met de twee kleuren licht te beschijnen, kun je ze een asymmetrische buigbeweging laten uitvoeren en zo een vloeistof in beweging zetten. De onderzoekers hebben zich hierbij laten inspireren door zogeheten trilhaartjes op de binnenwand van onze luchtpijp: die werken met vergelijkbare bewegingen slijm naar buiten. Ook gebruiken eencellige pantoffeldiertjes trilhaartjes om zich door het water voort te bewege.

Bron: TU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen