Gen ontdekt dat kans op hartritmestoornissen sterk verhoogt

Array

Publicatie in Nature Genetics
erasmus-mc1Onderzoekers van onder andere het Erasmus MC hebben een doorbraak geboekt in het onderzoek naar de vaak voorkomende hartritmestoornis atriumfibrilleren. Ze hebben een nieuw gen ontdekt dat een rol speelt bij de hartkwaal. De wetenschappers hopen door hun vondst betere medicijnen te kunnen ontwikkelen voor patienten, zo schrijven zij vandaag in een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Atriumfibrilleren is één van de meest voorkomende hartkwalen. Eén op de vier mensen krijgt er in zijn of haar leven last van. De aandoening ontstaat doordat de boezems van het hart onregelmatig en te snel samentrekken. Patienten kunnen hierdoor duizelig, vermoeid of kortademig worden. Deze hartritmestoornissen kunnen ook ernstige gevolgen hebben; patienten lopen een grotere kans op bijvoorbeeld een beroerte of hartfalen.

De onderzoekers van het Erasmus MC hebben samengewerkt met Amerikaanse en Duitse wetenschappers. Ze vonden dat mensen met de genvariant, genaamd ZFHX3, een tot 44% hoger risico op atriumfibrilleren hadden. Voor hun onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van het grote Rotterdamse bevolkingsonderzoek (ERGO), Amerikaanse studies en een Duitse studie, waaraan in totaal meer dan 25.000 mensen meededen.

Volgens professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC is de nieuwe vondst belangrijk. ‘De onderzoekers krijgen meer inzicht in het ontstaan van atriumfibrilleren. Op den duur zou dit kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor patienten met atriumfibrilleren. Ook kan medicatie in de toekomst wellicht meer selectief wordt voorgeschreven, zodat patienten de medicatie krijgen waarop ze het beste reageren.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen