Het gaat niet goed met de eerstelijn in Finland

Array

finlandFinland werkt met geïntegreerde eestelijnscentra voor zorg en welzijn. Op papier werkt men met een prachtig concept. Want zonder zorg geen welzijn en participatie. En zonder welzijn en participatie dreigt vereenzaming, maatschappelijk disfunctioneren en ziekte. Toch werken deze Finse centra niet goed. Huisartsen geven de voorkeur aan zich te vestigen buiten deze centra, willen met specialisten samenwerken en vergelijken hun lagere inkomen met dan van hun ziekenhuiscollega’s.

Al deze informatie staat in een openhartig artikel van huisarts Simo Kokko die bij de Finse Nationale Raad Voor Gezondheid en Welzijn werkt.  Hij publiceerde zijn artikel dezer dagen in het International Journal of Integrated Care waarvan ondergetekende hoofdredacteur is.  Deze  schreef bij zijn artikel een editorial onder de titel Health and social services: living together apart.

Wilt u de beschouwingen van Kokko en ondergetekende lezen? Surf naar www.ijic.org  en klik editie april-juni 2009 aan. Tot zover dit bericht.

Op donderdag 17 en vrijdag 18 juni organiseert het genoemde tijdschrift een conferentie over onder meer geïntegreerde eerstelijn en over eerstelijn GGz (community based mental health services). Noteer alvast deze datums. Nadere aankondigingen volgen in het najaar.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen