OGGZ Congres vindt plaats in Almere

geestelijke-gezondheidszorgOGGZ Congres vindt plaats op 3 december in Almere: toegang 50 euro
De openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGz) omvat alle activiteiten op het gebied van de geestelijke volksgezondheid zonder een vrijwillige, individuele hulpvraag. Het gaat om diffuse hulpbehoeften die niet door de betrokkenen zelf worden gesignaleerd. De kern van de OGGz wordt gevormd door preventie en vangnetactiviteiten, op individueel als ook op collectief niveau.

GGD’en, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, woningbouwverenigingen, uitkeringsinstanties en gemeenten hebben veel te maken met deze vaak dakloze psychiatrische patienten. Dit jaar viert de OGGz,  zoals we die in Nederland nu kennen, haar tiende verjaardag. Dat is voor GGD Flevoland en Gemeente Almere een goede reden om op 3 december 2009 een landelijk congres over tien jaar OGGz te organiseren samen met het Julius Centrum. Dankzij financiele steun van beide organisaties lukt het dit congres voor 50 euro per deelnemer aan te bieden.

Twee theoretische inleiders openen het congres. De Almeerse wethouder Johanna Haanstra gaat in op de integrale aanpak van de Gemeente Almere. Niet buitensluiten, maar juist binnensluiten.

Prof. Judith Wolf, hoogleraar Maatschappelijke Zorg bij het UMC St Radboud heeft veel onderzoek gedaan naar de maatschappelijke zorg voor sociaal kwetsbare mensen met meervoudige problemen die zich moeilijk staande kunnen houden in de samenleving en uit zichzelf niet geneigd zijn hulp te vragen. Zij belicht de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar en blikt vooruit naar 2020.

Drie vooraanstaande sprekers uit Engeland, Duitsland en Noorwegen gaan met elkaar in debat over de overeenkomsten en verschillen van de OGGz-doelgroep en aanpak. De sprekers weten niet alleen veel van hun eigen land, maar ook over andere Engels sprekende, Duits sprekende en de Scandinavische landen. Zij geven hun reflectie op de Nederlandse aanpak.

Na de plenaire lezingen zijn er inspirerende parallelsessies over ‘internationale, nationale en regionale thema’s als: de dilemma’s van de lokale bestuurder, sociale kwaliteit en zingeving en  Critical Time Intervention.  Een Lagerhuisdebat vindt plaats tussen beleidsmakers, clientvertegenwoordigers, professionals en zorgverzekeraars. Wilt u naar dit  congres? Surf dan naar www.integratedcare.nl  klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen