Schrijvers adviseert ziekenhuizen

Array

onderzoekSchrijvers adviseert ziekenhuizen over kosten van innovaties
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)  heeft ondergetekende gevraagd om een advies op te stellen over de toekomstige bekostiging van innovaties in algemene en categorale ziekenhuizen. Hij is al begonnen met zijn onderzoek en rond het in oktober af. De resultaten kunnen daardoor worden meegenomen in de landelijke besluitvorming over de prestatiebekostiging vanaf 2011.

Aanleiding voor het onderzoek is de sterk veranderende bekostiging van de medisch-specialistische zorg. Vanaf 2011 moet het grootste deel van de medisch-specialistische zorg in aparte prestaties zijn omschreven en bekostigd en verdwijnt de zogeheten Lokale Budgettaire Component, waarbinnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars vaak afspraken maken over bekostiging van innovaties.   

Momenteel ervaren algemene en categorale ziekenhuizen diverse knelpunten bij innovatie, zoals onvoldoende financiele middelen, vertraging bij het aanvragen en opnemen van nieuwe DBC’s in het systeem, bureaucratie en verkeerde financiele prikkels. De algemene en categorale ziekenhuizen beschikken niet over een academische component. Ook verlopen de onderhandelingen met verzekeraars over bekostiging van innovatie niet altijd soepel.

Om te zorgen dat het aanwezige potentieel volop wordt benut, moeten ziekenhuizen de ruimte en de prikkels hebben om te innoveren. Wilt u meer weten over het advies van Guus Schrijvers en de voorbereiding daarvan? Surf dan naar http://www.nvz-ziekenhuizen.nl  en klik door op de NVZ Nieuwsbrief van 9 juli.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen