Taakherschikking binnen spoedposten (afl. 7)

spoedpostEen spoedpost  heeft grote voordelen voor patienten en minder economische voordelen. De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH’s zijn groot  maar te overbruggen. Zie ook vorige berichten over dit onderwerp. Eerder volgde ook  een uiteenzetting over de begrippen delegatie en substitutie, die beide vallen onder het verzamelbegrip taakherschikking (Engels: task transfer).

Deze aflevering gaat over de vraag welke taakherschikking geschikt is op een spoedpost om tijd-, kwaliteit- en financiele winst te boeken. Er bestaan vier gunstige taakherschikkingen hiervoor:
1. van medisch specialist naar huisarts
2. van medisch specialist naar SEH-arts en
3. van huisarts én specialist naar verpleegkundigen en
4. van huisarts naar SEH-arts.

Het probleem is dat er geen Nederlands onderzoek en evenmin door experts, zonder onderzoek, opgestelde richtlijnen beschikbaar zijn als leidraad voor die herschikking. Daarom is argumentatie alleen beschikbaar uit het buitenland waar SEH artsen uitstekend taken overnemen van specialisten en verpleegkundigen werken zonder huisartsen.

Het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing voor de taakherschikking betekent dat op elke nieuwe spoedpost het delegatie- en substitutie-wiel opnieuw uitgevonden moet worden. Daardoor wordt het incasseren van kwaliteits-, tijd- en doelmatigheidswinst moeilijk. De volgende aflevering (nr 8) gaat in op de factoren die verder taakherschikking ook moeilijk maken.

Graag ontvang ik reacties van lezers over taakherschikking binnen het nieuwe fenomeen van spoedposten. Deze serie minicolleges op afstand via het internet gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wilt u naar dit congres? Wil je in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten je eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen