Berichtgeving Seroquel in Netwerk onjuist

Array

seroquelIndien u vragen heeft over uw behandeling met Seroquel (quetiapine), neemt u dan contact op met uw arts. Stop nooit zomaar met uw medicatie, dit kan vervelende gevolgen hebben.

Het EO programma Netwerk heeft tot twee keer toe gesuggereerd (in april en in juli) dat AstraZeneca informatie zou hebben achtergehouden voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over bijwerkingen van het geneesmiddel Seroquel (quetiapine). Dit, terwijl Netwerk in het bezit is van documentatie waaruit blijkt dat dit niet zo is. Zowel het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen als de Minister van Volksgezondheid hebben na de uitzending in april publiekelijk verklaard dat de betreffende informatie is ontvangen en beoordeeld door het CBG. De bijsluiter van Seroquel is vanaf de introductie opgesteld en telkens aangepast op basis van de beschikbare wetenschappelijke gegevens over de werking en bijwerkingen van quetiapine en op basis van de inzichten die voortkomen uit het wereldwijde gebruik van quetiapine. AstraZeneca heeft quetiapine volgens alle geldende richtlijnen zeer uitvoerig onderzocht en heeft daarbij altijd álle relevante informatie gedeeld met de registratieautoriteiten zoals het CBG.

Aanleiding voor Netwerk uitzendingen: rechtszaken in de VS
Aanleiding voor de Netwerk uitzendingen zijn rechtszaken in de Verenigde Staten waarbij wordt geclaimd dat quetiapine en andere atypische antipsychotica bij individuele patienten diabetes of andere gerelateerde aandoeningen zouden hebben veroorzaakt. De rechtbank heeft tot nu toe alle zaken tegen AstraZeneca inzake Seroquel afgewezen, omdat in deze gevallen geen bewijs kan worden gevonden dat quetiapine verantwoordelijk is voor de aandoeningen die de eisers beweren te hebben. Een rechter heeft recent zijn twijfel uitgesproken over alle zaken. De advocaten zoeken daarom de media op om het verloop van de nog lopende zaken te beïnvloeden. Onder meer door te suggereren dat AstraZeneca informatie zou hebben achtergehouden voor registratieautoriteiten. Dit is onjuist, AstraZeneca heeft altijd álle relevante informatie gedeeld met de registratieautoriteiten.

Hoe zit het met bijwerkingen?
De balans tussen de werking van een geneesmiddel en de bijwerkingen is vanzelfsprekend van groot belang en wordt continu en zeer zorgvuldig gevolgd en beoordeeld door de registratieautoriteiten. Bijwerkingen staan vermeld in de beoordelingsrapporten van de registratieautoriteiten en in de bijsluiter. Deze documenten worden voortdurend aangepast op basis van de laatste inzichten.
Mensen met schizofrenie of bipolaire stoornis hebben meer risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename en glucoseverhoging dan mensen zonder deze aandoeningen. In de productinformatie van alle atypische antipsychotica worden meldingen gedaan van patienten met glucoseverhoging, (verergering van bestaande) diabetes en gewichtstoename. Het is altijd belangrijk om alert te zijn op deze en andere bijwerkingen.

Recente artikelen