AMC gaat vanaf volgend jaar vitrificatie aanbieden voor alleenstaande vrouwen

eicelAlleenstaande vrouwen kunnen vanaf volgend jaar hun eicellen laten invriezen bij het AMC in Amsterdam. Die kunnen ze gebruiken als ze op latere leeftijd nog een kind willen, zo meldt het weekblad Vrij Nederland. Het is voor het eerst dat eicellen om niet-medische redenen bewaard worden in Nederland. Door een nieuwe techniek, die vitrificatie wordt genoemd, kunnen eicellen sinds kort zeer snel worden ingevroren. Om ervoor in aanmerking te komen mogen vrouwen niet ouder zijn dan 40 jaar en moeten ze hormoontherapie ondergaan. De vrouw kan tot haar vijftigste eicellen laten bevruchten en terugplaatsen.

Dankzij een nieuwe techniek, die vitrificatie wordt genoemd, kunnen eicellen sinds kort worden ingevroren. Het is voor het eerst dat in Nederland eicellen om niet-medische redenen bewaard blijven. Om voor het invriezen van eicellen in aanmerking te komen, mogen vrouwen niet ouder zijn dan veertig jaar. Als een vrouw op latere leeftijd een kind wil, wordt haar eicel in het lab bevrucht en teruggeplaatst. Vrouwen boven de vijftig worden niet geholpen.

Het AMC wil de vitrificatie vanaf volgend jaar gaan aanbieden en is daarmee de eerste in Nederland. Vrouwen die dit willen, moeten wel een zware hormoonbehandeling ondergaan, net zoals IVF-patienten. Ook moet de behandeling voorlopig zelf betaald worden.

De eicellen kunnen ingevroren blijven tot de vrouwen een partner hebben gevonden met wie ze kinderen willen. Als leeftijdsgrens hanteert het AMC daarvoor 50 jaar. De maximale leeftijd van vrouwen die ze in behandeling nemen, zal rond de 40 jaar liggen, afhankelijk van de eicelvoorraad van de vrouw. Behalve het AMC wil ook een commerciele partij een soortgelijke kliniek openen in Nederland.

Nederland heeft oudste moeders
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, ligt nergens hoger dan in Nederland, op 29,8 jaar. Met het verstrijken van de jaren neemt ook de vruchtbaarheid sterk af.

Fulco van der Veen, hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van de Vrouwenkliniek van het AMC zegt daarover: ”Wij kunnen de biologische klok op deze manier stil zetten. Het beste kunnen vrouwen natuurlijk zo vroeg mogelijk proberen op een natuurlijke manier zwanger te worden, maar dit is second best.

Wettelijk toegestaan
Volgens de huidige wetgeving is het invriezen van eicellen toegestaan. Daarbij wordt niet gekeken naar de motieven van vrouwen. Het maakt dus niet uit of een vrouw dit wil omdat ze door bijvoorbeeld kanker onvruchtbaar dreigt te worden, of omdat haar vruchtbaarheid afneemt vanwege haar leeftijd.

Wel wijst staatssecretaris Bussemakers  van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de risico’s en en de onzekerheid rond de uiteindelijke vruchtbaarheid.

Nog niet veilig
De NVOG (de landelijke vereniging van gynaecologen) is van oordeel dat vitrificatie nog niet veilig genoeg is. Volgens de NVOG is het nog een experimentele behandeling en zou daarom alleen nog maar gedaan moeten worden in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Kinderen die uit zo’n behandeling geboren worden, moeten goed gevolgd worden. “Dit type wetenschappelijk onderzoek wordt verricht op basis van een medische indicatie en niet op basis van een sociale indicatie”, zegt een woordvoerder van de NVOG.

Freya, de landelijke vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, denkt dat vitrificatie een goede oplossing kan zijn voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zij juichen de nieuwe behandelingstechniek toe.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen