Influenza A / H1N1 maakt veel slachtoffers in Argentinië

Array

vaccin-mfWereldwijd zijn 89.921 mensen in 125 landen besmet met het A/H1N1-virus. Aan de Mexicaanse griep zijn intussen al 382 personen overleden. Dat blijkt uit de laatste balans die vrijdag gepubliceerd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Argentinie schat dat het aantal besmette gevallen in het land de 100.000 zal halen. Dat heeft de nieuwe minister van Gezondheid Juan Luis Manzur meegedeeld. Het totale aantal doden bedraagt er minstens 44. Steeds meer openbare instellingen in het Zuid-Amerikaanse land gaan dicht uit vrees voor de verspreiding van de ziekte. In Buenos Aires en de omliggende provincie sloot de regering alle scholen en universiteiten. En vele steden en gemeenten beslisten zelf tot de sluiting van restaurants, cafés, sportcentra en andere gebouwen. Ook bij de Argentijnse justitie wordt het werk uitgesteld. In totaal zijn in 25 landen mensen omgekomen door de griepvariant. Daaronder zijn in Europa Groot-Brittannie en Spanje.

Het RIVM gaat ervan uit dat de griep in de herfst ook in Nederland flink zal toeslaan. Directeur Roel Coutinho voorspelt vier- tot achtduizend doden, met name onder mensen die geboren zijn na 1957, omdat zij minder weerstand hebben tegen dit griepvirus. Dat zijn vijf tot tien keer meer sterfgevallen dan door de normale seizoensgriep. Osterhaus is genuanceerder.

Het Nederlandse beleid is erop gericht de griepuitbraak te vertragen met virusremmers, tot er hopelijk begin herfst vaccins beschikbaar zijn. In de tweede fase wordt nog niet geadviseerd grote groepen te mijden. ,,Dat wordt ad hoc, per plaats en evenement bekeken,’’ zegt Osterhaus.

Volgens cijfers van het Europese centrum voor ziektebestrijding hebben wereldwijd meer dan 100.000 mensen de ziekte opgelopen. In Nederland staat het aantal besmettingen op 164.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen