Stijgen of dalen

aysel-erbudak1Steeds vaker krijgen de ziekenhuizen in Nederland te maken met ranglijsten en vergelijkingssites. De twee bekendste ranglijsten zijn wel de Top-100 van het Algemeen Dagblad en het onderzoek De Beste Ziekenhuizen door het weekblad Elsevier. Bij vergelijkingssites moet u denken aan sites als Kies Beter en Independer. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg brengt regelmatig onderzoeksrapporten naar de prestaties van ziekenhuizen in de openbaarheid.

Doel van de ranglijsten, de rapporten en de vergelijkingssites is om de consument inzicht te geven in de prestaties van ziekenhuizen en daardoor ziekenhuizen met elkaar te kunnen vergelijken. Op het eerste oog lijkt er niets mis met dit gegeven en ik ben een groot voorstander voor het creeren van meer transparantie voor de patient en bezoekers van ziekenhuizen. Een patient heeft er immers recht op te weten wat de prestaties van een ziekenhuis zijn. Je legt als patient je leven soms letterlijk in handen van anderen en dan is het goed te weten dat het vertrouwde handen zijn. Een nette en overzichtelijke lijst van ziekenhuizen kan daarbij heel handig zijn. Een ziekenhuis dat hoog staat op zo’n lijst is goed en een ziekenhuis dat laag staat op de lijst niet. Duidelijkheid ten top!Was het maar zo duidelijk. Zeker bij de onderzoeken die uitmonden in een ranglijst worden vaak heel veel en vaak heel verschillende aspecten van het ziekenhuis bekeken en op een grote hoop gegooid. Na het optellen en aftrekken rolt er dan een klassering voor een ziekenhuis uit. Het gevaar hierbij is dat zaken die ondergeschikt zijn aan het medisch handelen toch een grote invloed kunnen hebben op de uiteindelijke rangschikking van het ziekenhuis. Het (nog) niet geautomatiseerd zijn van logistieke processen zegt bijvoorbeeld niets over de kwaliteit van de medische zorg. Maar toch kan hierdoor de klassering van een ziekenhuis laag uitvallen, waardoor het lijkt alsof het desbetreffende ziekenhuis slechte zorg zou leveren

Ranglijsten als hierboven omschreven zouden voor de patient meer inzicht en duidelijkheid moeten opleveren. Soms is juist het tegendeel waar en zorgen ze voor verwarring en angst onder patienten. Je zal maar net je kind of moeder naar het ziekenhuis gebracht hebben voor een operatie en de volgende dag in de krant lezen dat het betreffende ziekenhuis op plaats 86 staat. Dan is het logisch dat er twijfel gaat ontstaan over zo’n ziekenhuis, terwijl de zorg er juist wel op een hoog peil kan staan. In zo’n geval zorgt een ranglijst niet voor helderheid maar juist voor onzekerheid. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Eigen (praktijk)ervaringen met een ziekenhuis of ervaringen van anderen zijn toonaangevender dan welke ranglijst dan ook.

Het Slotervaartziekenhuis heeft altijd al een van de grootste geriatrische klinieken van Nederland gehad. Grote kans dus dat wij hoog zullen gaan scoren op prestatie-indicator Sterftecijfer. In ieder geval veel hoger dan een ziekenhuis dat een veel jongere patientenpopulatie heeft. Wij denken er echter niet aan om in ons opnamebeleid speciale afspraken te gaan maken over de behandeling van risicopatienten. We realiseren ons goed dat we hiermee de kans lopen het ‘afvalputje’ van Amsterdam te worden. Dat moet dan maar! Hoe graag de patient ook wil dat er een ranglijst is van ziekenhuizen,  de samenstelling van een dergelijke lijst is altijd arbitrair.

Aysel Erbudak
Voorzitter Raad van Bestuur Slotervaartziekenhuis

Bron: Binnenlands Bestuur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen