Fysioadviseur adviseert bij keuze tussen fysiotherapeut, huisarts en zelfhulp

Array

Univé-VGZ-IZA-Trias helpt mensen zelf beweegklacht te beoordelen
fysioadviesVerzekeraarcombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias introduceert vandaag één van de eerste digitale hulpmiddelen die helpen bij het maken van de juiste zorgkeuze. Met de internettoepassing “Fysioadvies” kan de gebruiker nagaan of een fysiotherapie- of huisartsconsult nodig is.

De toepassing Fysioadvies leert je interactief en verantwoord een keuze te maken tussen een consult bij de huisarts of een behandeling bij de fysiotherapeut. De toepassing is in opdracht van Univé-VGZ-IZA-Trias ontwikkeld door het kenniscentrum Medicinfo.  Het Kenniscentrum wordt geleid door een arts die daarbij zowel binnen als buiten de muren van Medicinfo wordt ondersteund door een team van experts. Ook wordt er samengewerkt met patientenorganisaties en beroepsverenigingen.

Bij het starten van de toepassing krijgt de gebruiker een afbeelding van een lichaam te zien. Op dit lichaam zitten klikpunten op die plaatsen waar de meeste blessures voorkomen, zoals de rug, knie en heup. De gebruiker klikt op dat deel van het lichaam waar hij of zij klacht heeft. Vervolgens kan in een detailscherm worden aangegeven wat de exacte aard van de klacht is. Op basis hiervan wordt advies gegeven over de te nemen vervolgstappen. Er wordt altijd bekeken of er risicofactoren zijn waarvoor een huisarts moet worden geraadpleegd. De gebruiker krijgt antwoord op de vraag “ga ik hiermee naar de fysiotherapeut of de huisarts of kan ik hier beter even mee wachten?’. Daarnaast geeft de toepassing ook altijd een zelfzorgadvies.

Sinds 1 januari 2006 mogen mensen zonder verwijzing van de huisarts naar de fysiotherapeut. Mensen maken bij de vraag of ze een fysiotherapeut zullen bezoeken steeds meer zelf die bewuste keuze in plaats van in alle gevallen hun huisarts te raadplegen. “Wij willen onze klanten helpen bij het maken van die keuzes”, aldus Jan van Schijndel, manager beweegzorg van Univé-VGZ-IZA-Trias. ‘Fysioadvies helpt hen daarbij: is het inderdaad terecht om rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan of is het misschien toch verstandiger de huisarts te raadplegen?’

De toepassing is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar via de websites van de verschillende merken:
Univé: http://unive.medicinfo.nl/externe%20modules/medicinfo.modules.fysioadvies/?founder=unive
VGZ: http://www.gezondvgz.nl/
IZA: http://www.gezondiza.nl/
Trias: http://www.gezondblijvenmettrias.nl/

Bron: UVIT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen