KNOV-standpunt Problemen rond geboorte in achterstandswijken

charloisIn achterstandswijken lopen zwangerschappen vaak verkeerd af. Met name Rotterdam is ongunstig in het nieuws. In een opiniestuk in de Volkskrant wordt gewezen op het belang van preconceptiezorg. De KNOV is het hier van harte mee eens. Een van de belangrijkste maatregelen om babysterfte tegen te gaan, is het kinderwensspreekuur. Daarin speelt de verloskundige een cruciale rol. De KNOV heeft daarom twee jaar geleden onder meer een standpunt preconceptiezorg ontwikkeld.

Op dit moment zijn dertig procent van alle verloskundige praktijken in staat om kinderwensspreekuren te geven. Dit spreekuur is echter niet in de basisverzekering opgenomen. Minister Klink (VWS) heeft in 2008 aangegeven dat hij dit jaar een beslissing zou nemen over de financiering van de preconceptiezorg. Onlangs gaf hij aan de beslissing uit te stellen tot 2010, in afwachting van de uitkomsten van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte. De KNOV vindt echter dat de minister nu aan zet is! Preconceptiezorg is zo belangrijk dat het thuishoort in de basisverzekering.

Luister naar verloskundige en vice-voorzitter van de KNOV, Angela Verbeeten, in de radio-uitzending van 15 juli van Goedemorgen Nederland (fragment vanaf 2:48 min) en bij BNR Nieuwsradio van 14 juli. ‘Het kinderwensspreekuur moet voor alle zwangeren beschikbaar komen. Als verloskundigen staan we te trappelen. Als de minister dit vandaag besluit, gaan wij het morgen uitvoeren.’

Bron: KNOV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen