Zorg moet met noodplannen verzuim door Mexicaanse griep opvangen

Array

vwsMinister Klink vraagt ziekenhuizen en andere zorginstellingen noodplannen op te stellen om de zorg voort te zetten als in het najaar de Mexicaanse griep mogelijk een hoogtepunt bereikt. Klink schrijft dat er rekening mee moet worden gehouden dat 30% tot 50% van het personeel zelf ziek wordt.Die uitval mag geen invloed hebben op de basisvoorziening in de zorg. Klink wil dat de zorginstellingen aangeven hoe het personeel wordt beschermd en hoe overbelasting van gezond personeel wordt voorkomen.De zorginstellingen moeten zich bijvoorbeeld afvragen of er nog wel goed genoeg kan worden schoongemaakt, of de voedselvoorziening nog wel voldoende is gegarandeerd en hoe het zit met de telefonische bereikbaarheid als medewerkers ziek zijn geworden door de Mexicaanse griep.

Door nu al bijvoorbeeld noodroosters te maken, kan volgens Klink, de zorg zoveel mogelijk gegarandeerd blijven. Het ministerie van Volksgezondheid heeft handleidingen voor noodplannen op internet gezet en de zorginstellingen wordt dringend aangeraden deze websites te raadplegen. Dat schrijft Klink in de continuiteitsbrief-curatieve-zorg. Actuele informatie over de Mexicaanse griep is te vinden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Controles
Klink laat ook controleren of zorginstellingen zijn advies opvolgen. Hij heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd dit najaar te bekijken hoe het staat met de zorgenoemde continuïteitsvoorbereiding.

Dit is niet eenmalig, want vanaf volgend jaar wil de minister dat de continuïteitsvoorbereiding een onderdeel wordt van de reguliere controles.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen